Składniki:
5 szklanek mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
0,5 kostki masła
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
słoik dżemu porzeczkowego ( 400 g )
łyżka kakao
6 białek
1 szklanka cukru zwykłego
1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy
Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach jedno ciasto białe, na to wykładamy dżem z czarnych porzeczek ( najlepszy jest taki robiony w domu bo jest gęsty). Na dżem ścieramy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec wsypujemy kisiel mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
Na wierzch ścieramy drugie białe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę u mnie 75 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu możemy polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
U mnie obyło się bez dodatkowych dekoracji i tak szybciutko znikało.
Bardzo apetycznie wygląda... Ja to ciasto nazywam skubańcem:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) u nas nazywamy go też pleśniakiem :)
UsuńZnam to ciasto jako pleśniak-pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuń:) oj tak takie starodawne, proste ciacho, które i teraz super smakuje :)
UsuńGdzieś ostatnio widziałam już i coraz bardziej nabieram na nie ochoty- tym bardziej, że u Ciebie prezentuje się bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a ciasto polecam jest kruchuteńkie nie za słodkie i takie proste :)
Usuńpodaj proszę wymiar blaszki , duża to jaka ?
OdpowiedzUsuńWitam, u mnie duża to ma około 37 cm x 24 cm.
OdpowiedzUsuńPychotka Rondelku ...
OdpowiedzUsuńczy kisiel ma byc wsypany suchy ? ,czy ugotowany ?i polaczony z piana
OdpowiedzUsuńWitam, kisiel ma być wsypany suchy proszek .
UsuńA u mnie, w moich rejonach, właśnie pieśniaka zawsze robiło się z identycznego przepisu ;) Pycha ;)
OdpowiedzUsuń