Składniki:
beza:
5 białek
cukier puder 200 g
1 łyżka maki pszennej
wiórki kokosowe 150 g
budyń kokosowy:
mleczko kokosowe 400 ml
mleko zwykłe 100 ml
budyń waniliowy duży ( 64 g )
4 łyżki cukru zwykłego
masło prawdziwe 200 g
dodatkowo:
śmietana tortowa 36 % 250 ml
serek mascarpone 250 g
3 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno wsypując po łyżce cukier puder, na koniec dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Dużą blaszkę do pieczenia ( 26 na 36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, bezę wykładamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy godzinę czasu w 140 stopniach.
W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe, w mleku zwykłym mieszamy cukier i budyń. Do gotującego się mleczka wlewamy rozmieszany proszek budyniowy.
Gdy ciasto i budyń nam wystygnie, ucieramy masło na puch dodając po łyżce budyniu kokosowego. Wykładamy masę na bezę.
Na wierzch ubijamy śmietanę tortową z cukrem pudrem pod koniec dodajemy serek mascarpone. Możemy dodać rozpuszczoną żelatynę, czyli 1 łyżka czubata żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku. Ja włożyłam do woreczka cukierniczego i wyciskałam rozety.
Cudowne ciacho. Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) my też kochamy takie smaki <3
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsmakuję jeszcze lepiej, istne niebo w gębie :)
mniam, wygląda obłędnie! jak leciutka, bialutka chmurka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudo:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńa co ze spodem? pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWitam nie rozumie o co pytacie, na spodzie jest ta beza kokosowa, na nią idzie budyń kokosowy i na wierzch bita śmietana z mascarpone.
Usuńaa dzięki za wyjaśnienie :) spód to beza, jeszcze raz pozdrawiamy!
UsuńAniu, cudo <3
OdpowiedzUsuńwiem :) <3
UsuńCo to jest za ciemny spod? Jest beza , a Co Pod beza?
OdpowiedzUsuńWitam, ciemny a raczej złocisty kolor to beza kokosowa. Może za długo była suszona, tego nie jestem w stanie powiedzieć.
UsuńCiasto było pierwszy raz robione, jest pierwowzorem, jak będę robić drugi raz zwrócę na to uwagę.
o masakra. ja bym zjadla cala blache ! :)
OdpowiedzUsuń:) moje córki lubią ciasta wszelakie, ale przy tym to losowały kto ma zjeść ostatni kawałek :D tak bardzo im posmakowało :)
UsuńAniu czy można trzymać ciasto w lodówce pytam ze względu na bezę
OdpowiedzUsuńWitam, ja trzymałam w lodówce i niestety na drugi dzień trochę zrobiła się wilgotna i kropelki syropu na dnie blaszki zaczęły się pojawiać. Ale było tak smaczne ze długo nie stało. Na pewno będę robić częściej, ale myślę by na sam spód dać cienki biszkopt potem budyń kokosowy na to bezę i bitą śmietanę na wierzch.
UsuńTakiego ciasta nie jadłam, wygląda bardzo smakowicie. Dziękuję za przepis, na weekend takie sobie zrobię. Pozdrawiam Cię Aniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciasto bardzo polecam, wyszło bardzo smaczne. Tak jak napisałam wcześniej lepiej na spód wyłożyć biszkopt cienki lub biszkopciki, wtedy lepiej się kroi.
UsuńPozdrawiam :)
ślina cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto robi wrażenie .
OdpowiedzUsuńchyba zrobię :) wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń