środa, 5 lutego 2014

Łabędzie ptysiowe.

Deserek dla naszych dzieci. Troszkę pracochłonny ale uśmiechnięte minki wynagradzają wszystko.


Składniki:
250 ml wody
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
4 duże jajka
krem: 250 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki soku wiśniowego (opcjonalnie )


 Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę.
Za pomocą szprycy, wyciskamy pytajniki (to będzie nasza głowa i szyja łabędzia ), i taką samą ilość okrągłych ciasteczek. Mi wyszło 15 sztuk łabędzi. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone.


Jak upieczemy ciasto, okrągłe części kroimy wzdłuż na dwie części, uzyskamy spodnią część i górną, którą kroimy na pół na nasze skrzydełka.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno, wlewamy wystudzoną żelatynę i możemy dodać sok z wiśni lub inny, wtedy krem będzie miał fajny smak. Na dolną część nakładamy bitą śmietanę, z przodu wbijamy pytajnik a po bokach układamy połówki skrzydeł, możemy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO  



2 komentarze:

  1. Wspaniałe łabędzie uwielbiam ciasto parzone.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń