poniedziałek, 24 lutego 2014

Tort czekoladowy.

Ten torcik wyszedł przypadkiem, z czystej ciekawości. Chciałam sprawdzić czy, prawie zagotowana śmietanka tortowa z czekoladą po ponownym schłodzeniu ubije się na sztywno.
I oto powstał ON, superaśny torcik :)



Składniki:
biszkopt:
6 jaj
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
500 ml śmietanki tortowej 36 %
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
250 g dżemu z czarnej porzeczki
polewa:
3 łyżki śmietany 18 %
2 duże łyżki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao


 Na biszkopt ubijamy pianę z białek z cukrem, dodajemy żółtka, lekko mieszamy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicy (26 cm ). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
po wystudzeniu kroimy na pół.
Dolny blat biszkoptu smarujemy połową dżemu, górny również smarujemy od przekrojonej strony.





Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder, stale mieszamy. Gdy czekolada nam się całkowicie rozpuści, zestawiamy z ognia, wstawiamy do lodówki by wystygła i zrobiła się zimna.
Gdy śmietanka jest zimna ubijamy ją robotem na najwyższych obrotach, wykładamy na biszkopt, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację.
 Przygotowujemy polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy. 
Polewamy wierzch tortu, wstawiamy do lodówki by ostygła polewa. Następnie dekorujemy wierzch zostawioną masą. 
Po schłodzeniu mamy smaczny torcik.




8 komentarzy:

  1. Piękny,eksperyment udany,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Gorące pozdrowionka :)

      Usuń
  2. niestety mi się śmietana nie ubiła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi :(
      ostatnio mi także nie chciała zgęstnieć, więc musiałam dodać rozpuszczoną żelatynę
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam, czy do polewy może być śmietana 36% lub 18% ale płynna? Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, oczywiście że może być, wyjdzie troszkę płynna. Możemy dodać wtedy jeszcze jedną łyżkę cukru i wtedy powinno być dobrze. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Mega pyszny torcik. Wyszedł super. Nie miałam problemu z ubiciem kremu, chłodzil się całą noc i bez problemu ładnie zgestnial. Przepis zapisuję. Na pewno jeszcze skorzystam. Pozdrawiam, Agata :)

      Usuń
    3. Bardzo mi miło że się udał i smakował.
      Gorąco pozdrawiam.

      Usuń