poniedziałek, 16 lutego 2015

Pierożki z serem i brzoskwiniami w papierze ryżowym.

Sajgonki na słodko? A czemu by nie, smaczne połączenie sera mascarpone i brzoskwiń, polane musem brzoskwiniowym. Mniam :)


Składniki:
opakowanie papieru ryżowego
150 g serka mascarpone
2 połówki brzoskwiń z puszki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ryżowej
olej do smażenia


 Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, mąką ryżową, dodajemy 2 połówki brzoskwiń z puszki pokrojone w drobną kostkę, mieszamy.
Papier ryżowy moczymy chwilę w ciepłej wodzie, następnie nakładamy na środek łyżkę farszu.
 Zawijamy dokładnie i delikatnie by nie porwać papieru.


 Smażymy na 2 łyżkach oleju po około 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z musem z brzoskwiń. Czyli zmiksowane brzoskwinie z puszki, z odrobiną zalewy.

SMACZNEGO




8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, podoba mi się przede wszystkim zastosowanie papieru ryżowego, który bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, moim łasuchom na pewno by smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) moim smakowało, tylko było za mało :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Wszystko wyciekło, papier jakby popękał podczas smażenia... :( Co mogłam zrobić źle?

      Usuń
    3. Witam :) może to wina papieru bo ja już kilka razy robiłam i nic takiego mi się nie działo. Olej u mnie był dobrze rozgrzany i piekłam aż zrobiły się rumiane.
      Papier ryżowy to miałam z firmy Tao-tao.

      Usuń
  3. Dzięki za odpowiedź, Aniu, może rzeczywiście olej nie był dostatecznie mocno rozgrzany. Papier był z Tao-Tao :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń