poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasto sowie oczka.

Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.


Składniki:
ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
pół kostki smalcu
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2-4 łyżki śmietany do zagniatania ciasta
masa kokosowa:
100 g wiórków kokosowych
250 ml mleka
szklanka cukru
dodatkowo:
marmolada
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny
1 łyżka kakao
opakowanie biszkopcików (150 g )
czekolada do dekoracji


 Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na  3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, (na karmel tak około 5 minut, pilnując by nie wykipiało), wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.
 Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową.
Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon.
Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej.
Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
Po upieczeniu studzimy.

Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
 Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny.
Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny.
Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.




27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :) dzięki Ewciu :*
      gorące pozdrowionka:*

      Usuń
  2. ciasto wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda tak słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) chociaż nie jest za słodkie :)

      Usuń
  4. baardzo ładne! pomysłowy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) czasem bezsenność przynosi takie pomysły :)

      Usuń
  5. mam pytanie odnośnie masy kokosowej, ile mniej więcej czasu trzeba gotować mleko z cukrem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja gotowałam około 5 minut samo mleko z cukrem, a potem po wsypaniu wiórków kokosowych to do momentu aż prawie cały płyn wyparował.

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ! :)

      Usuń
  6. Piękny przekładaniec:) Musiał być smaczny, no i nazwa super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ciasto bardzo smaczne, a nazwa no..... mogła by być lepiej trafiona :D :D :D

      Usuń
  7. Witam czy do śnieżek zamiast żelatyny można dodać galaretkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Oczywiście że można dodać galaretkę, można ubić na sztywno zamiast śnieżki śmietanę tortową 36 %, tak około 500 -600 ml wtedy będzie jeszcze lepsze w smaku.
      Na święta robię właśnie ze śmietaną 36 %, a warstwę kokosową zamieniam na prażone jabłka, myślę że będzie też smaczne.

      Usuń
  8. Witam Pani Aniu
    Czy do śmietanki 36% dodaje też Pani żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, używam żelatyny lub galaretki.

      Usuń
  9. Fajna nazwa :) wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rany! weszłam tu przypadkiem i nie mogę wyjść... to aż grzech tyle pięknych pyszności na jednym blogu, które tak kuszą, że nie wiem, co upiec najpierw...!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) aż się zarumieniłam :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Witam napisala Pani, że zamiast Śnieżki daje Pani śmietanę 36 % 500 -600 ml ale czy ta ilość jest na 1 warstwę czy w sumie na 2.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ta ilość śmietany jest na dwie warstwy, przy uzyciu 500 ml wychodzą one cieńsze.

      Usuń