niedziela, 14 czerwca 2015

Kruchy przekładaniec z truskawkami.

Pyszne kruchutkie ciacho z masą budyniową i kwaskowatymi truskawkami.


Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie 30 g 
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
 śmietana 18% do wyrobienia ciasta
masa budyniowa:
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2,5 szklanki mleka
1 galaretka truskawkowa
masło 200 g
dodatkowo 500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa


 Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g.  Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na  jasno złoty kolor, w 180 stopniach.
Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia.
 Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
Jak nasz budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy truskawki z zakrzepniętą galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce.

SMACZNEGO 





10 komentarzy:

  1. Pracowite ale niezwykle pyszne ciasta. Pychotka :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Trochę może i pracowite, ale za to bardzo smaczne.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Świetny przekładaniec- robiłam kiedyś podobne( ale tylko z wyglądu- ciasto Jakuba bodajże, ale z wiśniami). Twój z truskawkami musi być 100 razy lepszy-mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też przymierzałam się to ciasta Jakuba ale zawsze coś innego :D
      Ten mogę polecić z całego serca, ciasto kruche, maślane a masa też dobra. Z takiego przepisu na ciasto robię torty i są takie oryginalne i przepyszne.

      Usuń
  3. Czy w smaku nie czuć amoniaku be jest go bardzo dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie czuć opakowanie jest 30 g.

      Usuń
  4. a czy mozna zastapic amoniak czyms innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę że proszek do pieczenia tez będzie dobry, chociaż nie próbowałam.

      Usuń