niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto mozaika.

Po składnikach możemy stwierdzić że jest to zwykłe ciasto, bo to tylko biszkopt z bitą śmietaną:)
Pomimo to fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.


Składniki:
biszkopt kakaowy:
3 jajka 
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka kakao extra ciemne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt czerwony:
3 jajka 
1 żółtko
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka budyniu wiśniowego
odrobina barwnika czerwonego na czubek wykałaczki
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt żółty:
3 jajka 
1 żółtko
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt biały:
3 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3  łyżki z czubkiem cukru pudru
masa: 500 ml śmietanki tortowej 36%
galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa
duża paczka delicji wiśniowych 300 g
  
 Oddzielnie robimy każdy biszkopt, czyli ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, następnie mąkę i dodatki, oraz proszek do pieczenia.
Na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy kupkami po łyżce każdego biszkoptu, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.
 Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwie części.
Rozpuszczamy oddzielnie każdą galaretkę w 3/4 szklance wrzątku.
 Jak galaretki są chłodne, ale jeszcze płynne, ubijamy 250 ml śmietanki mocno schłodzonej na sztywno, możemy dodać do każdej z mas po 2 łyżki cukru pudru jak lubimy słodsze ciasto. Wlewamy chłodną jedną galaretkę, ubijamy i następnie wykładamy na biszkopt. Na masę układamy delicję. Tak samo robimy z pozostałą śmietanką i galaretką. Przykrywamy drugą połową biszkoptu.


SMACZNEGO



25 komentarzy:

  1. Jakie tam zwykłe- to prawdziwe arcydzieło:) I zapewne pyszna ta Twoja mozaika:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) bardzo pyszna i szybko znikła :)
      pozdrowionka:)

      Usuń
  2. Potwierdzam ciasto wygląda pięknie, kolorowo. Można prosić o dokładne wymiary formy? I jak przygotować formę przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma na ciasto taka standardowa, czyli u góry blaszka ma wymiar 40x25 cm a na dnie 35x21 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

      Usuń
  3. Jestem początkującą kucharką więc pozwolę sobie zapytać jakiej mąki Pani użyła? Jakie kaka ciemne gorzkie? Cukier kryształ? Budyń bez cukru? Gdzie dostanę barwnik i ile tego brwnika dodać do ciasta? Śmietanką tortowa czyms się róźni od śmietanki kremówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do swoich ciast używam mąki pszennej, KRÓLOWA KUCHNI typ 390, kakao extra ciemne, cukier kryształ, budyń duży na 3/4 litra mleka bez cukru. Teraz barwniki są bardziej dostępne, prawie w każdym supermarkecie lub w sklepach internetowych, ja używam barwników sypkich. Dodałam bardzo mało na czubek wykałaczki. W każdych wypiekach do których używam śmietanki, to jest to śmietanka tortowa 36 % łowicka.

      Usuń
  4. Czy smietanka przed ubiciem ma być schłodzona? Galaretki dodajemy lekko ostudzone czy już tężejące? Odnośnie dodania cukru pudru jeśli dodamy te 2 łyżki do połowy śmietanki to do drugiej połowy śmietanki też dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tortów jak i innych ciast najlepiej śmietankę dobrze schłodzić, a mianowicie trzymać minimum 12 godzin w lodówce. Galaretki dodajemy schłodzone, ale jeszcze płynne, wtedy masa ma jednolity kolor bez kryształków galaretki. W przepisie podałam że jeżeli lubimy ciasta słodsze to dodajemy po 2 łyżki cukru pudru do każdej części, ja nie zawsze dodaję bo galaretka jest słodka.

      Usuń
  5. Rzeczywiście odnośnie tego cukru pudru do śmietanki jest napisane za szybko przeczytałam bardzo Dziękuje za pomoc. Gdybym mogła się jeszcze dowiedzieć czy całą formę wykłada Pani papierem czy tylko spód? Wszystkie sypkie składniki przesiewamy? Nie nasącza Pani niczym biszkoptu nie ma takiej potrzeby...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :):) Formę na biszkopt wykładam całą, ale można wysmarować tłuszczem np. smalcem lub masłem i obsypać bułką tartą i też będzie dobrze. Zazwyczaj nie przesiewam żadnych składników, jeżeli przesiejemy będzie jeszcze lepiej bo bardziej spulchnimy ciasto. Biszkoptu nie nasączałam bo i tak był wilgotny, jak mamy taką ochotę możemy nasączyć.

      Usuń
  6. Wierzch ciasta dekorujemy czymś?! Czy zostawić tak jak jest...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):) jeżeli mamy taką ochotę możemy udekorować polewą lub rozpuszczoną na parze czekoladą.

      Usuń
  7. Napisała Pani że budyń ma być na 3/4l mleka ale to chyba nie ma znaczenia bo i tak dodajemy tylko łyżę tego budyniu jeśli dobrze rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, jeżeli mamy jakiś mniejszy też może być, tylko bez cukru.

      Usuń
  8. Czyli budyniu dodajemy tylko łyżkę nie więcej? Bo już się pogubiłam. Odnosnie kakao ma to być kakao gorzkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się łyżkę budyniu, kakao ekstra mocne lub gorzkie.

      Usuń
  9. Te "kupki" ciasta nakładamy łyżką obok siebie i gdy zapełnimy formę to potem bez różnicy jaki kolor ciasta gdzie nakładamy? Czy te kupki ciasta na siebie nakładamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupki ciasta nakładamy łyżką obok siebie, a następnie bez różnicy w jakiej kolejności.

      Usuń
  10. świetne ciasto, takie kolorowe:) na pewno się przy nim napracowałaś trochę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozdrowionka:)
      Jak wszystko się dokładnie zaplanuje to nawet nie zdąży się człowiek zmęczyć :D:D
      gorzej ze sprzątaniem po :D:D

      Usuń
  11. Pozdrawiam :)
    Również obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. PRZYPOMINA MI OCZY CARYCY

    OdpowiedzUsuń
  13. Generally I don't read article on blogs, however I would like to
    saay that this write-up very pressured me to take a loo at
    and do it! Your writing taste has been amazed me.
    Thanks, very nice article.

    OdpowiedzUsuń