poniedziałek, 19 września 2016

Kakaowe, amoniakowe ciasto.

Kruche amoniakowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany.


Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie 30 g 
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
kakao 2 łyżki
 śmietana 18% do wyrobienia ciasta
masa:
500 ml śmietanki 36 %
1 szklanka mleka prawdziwego w proszku
1 łyżka żelatyny
płatki czekoladowe 40 g lub starta czekolada

  Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g.  Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), około 10 - 15 minut, w 180 stopniach.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku, możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec dodajemy chłodną, rozpuszczoną w 3 łyżkach wrządku żelatynę. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe lub połowę startej tabliczki czekolady gorzkiej.Przekładamy nasze blaty kruche masą. Możemy udekorować polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.




15 komentarzy:

  1. Takie ciasta jak to, to aż się prosi w takie pogody! Ja ostatnio zdrowo próbuję gotować z www.kcalmar.com, ale juz nie daje rady. Potrzebuję cukru!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu dawno do Ciebie nie zaglądałam... praca :( Ciasto pyszności świata. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko :*
      Ja też nie mam czasu na bloga przez problemy zdrowotne, takie życie.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Super przepis!Kolejny do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda 😁

    OdpowiedzUsuń