Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie 30 g
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
kakao 2 łyżki
śmietana 18% do wyrobienia ciasta
masa:
500 ml śmietanki 36 %
1 szklanka mleka prawdziwego w proszku
1 łyżka żelatyny
płatki czekoladowe 40 g lub starta czekolada
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), około 10 - 15 minut, w 180 stopniach.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku, możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec dodajemy chłodną, rozpuszczoną w 3 łyżkach wrządku żelatynę. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe lub połowę startej tabliczki czekolady gorzkiej.Przekładamy nasze blaty kruche masą. Możemy udekorować polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.
Wygląda przeapetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowności <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) <3
UsuńRewelacyjne ciacho, do kawy idealne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAniu wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie ciasta jak to, to aż się prosi w takie pogody! Ja ostatnio zdrowo próbuję gotować z www.kcalmar.com, ale juz nie daje rady. Potrzebuję cukru!
OdpowiedzUsuńAniu dawno do Ciebie nie zaglądałam... praca :( Ciasto pyszności świata. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam Beatko :*
UsuńJa też nie mam czasu na bloga przez problemy zdrowotne, takie życie.
Pozdrawiam cieplutko :)
Wygląda kapitalnie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!Kolejny do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPoeknPi wygląda.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda 😁
OdpowiedzUsuń