Składniki:
20 g drożdży świeżych
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g masła prawdziwego
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła prawdziwego
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, resztę cukru i cukier waniliowy, mieszamy dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Ciasto drożdżowe czasem jest rzadkie u mnie teraz takie było więc dosypałam jeszcze pół szklanki mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, by podrosło.
Ciasto dzielimy na pięć części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy ok. 25 cm., dzielimy na 8 części. Zwijamy w rulon, układamy na blaszce, czekamy 10 minut by troszkę podrosły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia, w 180 stopniach.
Ugotowany i wystudzony budyń ucieramy na puch z masłem.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
Zimne rogaliki możemy naciąć od środka nożykiem robiąc w środku kieszonkę na masę.
Wypełniamy rogaliki masą budyniowa, wstawiamy do lodówki by się schłodziły. Możemy udekorować cukrem pudrem.
SMACZNEGO
wyglądają przepysznie! Fajny pomysł z nadziewaniem ich po upieczeniu. Muszę też tak spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAniu, przepyszne rogaliki <3 <3
OdpowiedzUsuń<3 dzięki :*
UsuńAle pięknie wyrośnięte rogale, jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! Porwałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńno niestety na jednym nie można skończyć :D
Aniu wspaniałe rogaliki, jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńa w smaku jeszcze lepsze bo wiem co w nich jest :)
Pozdrawiam Asiu :)
Idealne.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności i z takim nadzieniem ot wyjadła bym do ostatniego okruszka ;) :D
OdpowiedzUsuń:D
Usuńto tak jak my :)
A czy rogaliki możemy nadziać masą przed włożeniem do piekarnika? ;)
OdpowiedzUsuńWitam, rogalików nie możemy nadziać tą masą przed pieczeniem, bo się rozpusci. Mozemy je nadziać marmoladą, dżemem, owocami.
Usuń