czwartek, 12 stycznia 2017

Cygańskie ścieżki.

Prześlicznie prezentujące się ciasto, kolorowe, delikatne i nie mulące.


Składniki:
ciasto:
9 jaj
13 pełnych łyżek cukru
13 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
dodatkowo, barwnik czerwony, barwnik niebieski, łyżka maku suchego, łyżeczka kakao
masa:
 500 ml śmietanki tortowej 36 %
3 galaretki agrestowe
1 galaretka poziomkowa
1 galaretka brzoskwiniowa
polewa:
  2 łyżki śmietany 18 % 
2 łyżki masła
6 łyżek cukru zwykłego
2 łyżki kakao


Ubijamy białka na sztywno z solą, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie łączymy. Rozdzielamy ciasto na 5 miseczek. Do jednej dajemy barwnik czerwony, ja używam w proszku i wzięłam go odrobinę. Do drugiej barwnik niebieski. Do trzeciej łyżkę maku, a do czwartej łyżeczkę kakao. Piątą zostawiamy bez dodatków. Wykładamy po pełnej łyżce każdego ciasta aż do wyczerpania składników, na dużą blaszkę (36 x 25 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40-50 min w 170 stopniach do suchego patyczka.
 Dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w szklance wrzątku i jak przestygnie dodamy do bitej śmietany. Resztę galaretek rozpuszczamy oddzielnie każdą w 400 ml wrzątku. Wylewamy w pojemniki by zastygły. Gdy galaretki mamy zastygnięte kroimy je w kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno ( można dodać 2 łyżki cukru pudru, ja nie dawałam bo wystarczyła mi słodycz z galaretek), dodajemy jeszcze płynne galaretki agrestowe rozpuszczone  szklance wrzątku. Do masy dodajemy pokrojone galaretki, wszystko delikatnie łączymy i wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto przekrojone na pół. Wierzch dekorujemy polewą.  Na polewę gotujemy masło ze śmietaną i cukrem do gęstej masy wsypujemy kakao, mieszamy dokładnie i ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto. Wstawiamy do lodówki by dobrze zastygło.

SMACZNEGO




6 komentarzy: