niedziela, 12 listopada 2017

Babka puchowa z kawą i kakao.

Nasza ulubiona babka puchowa, tym razem z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i kakao.


Składniki:
ciasto:
1 szklanka cukru
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
3 jaja
1 łyżka octu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżka kakao
dodatkowo dwie łyżeczki oleju
polewa:
2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao


 Ucieramy jajka z margaryną i cukrem na puszystą masę, dodajemy olej oraz obie mąki i proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy ocet i dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną zostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao i łyżeczkę oleju, do trzeciej kawę i drugą łyżeczkę oleju. Dokładnie mieszamy, olej dodaję dlatego by ciasto miało taką samą konsystencję jak ciasto białe. Formę keksową ( 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy po łyżce naprzemiennie każdego ciasta  aż do wyczerpania składników. Ciasto w foremce kilka razy uderzamy o stół by się wyrównało. Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Na polewę gotujemy śmietanę, masło i cukier, pod koniec dodajemy kakao i dokładnie rozcieramy. Dekorujemy ciasto.

SMACZNEGO



11 komentarzy:

  1. Super wyszła i te wzroki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wzorki wyszły dosyć śmiesznie bo w każdym kawałku można zobaczyć wielki nos i uśmiech, wyszedł taki stworek :)

      Usuń
  2. Pięknie wyszła, w sam raz do kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała być bardzo dobra :P Jeżeli smakowała tak, jak wygląda, to naprawdę musiała się udać :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawa sypka czy rozpuszczona?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ci wyszła ta babeczka :-) Fajny pomysł z tym dodatkiem kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny smak i do tego fajnie wygląda na stole ! xD

    OdpowiedzUsuń