Kruchuteńkie, bardzo proste, z lekkim musem brzoskwiniowym, idealne.
Składniki:
mąka pszenna 3 szklanki (400 g)
cukier zwykły 2/3 szklanki (125 g)
masło 200 g
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany np. 18 %
dodatkowo:
puszka brzoskwiń w lekkim syropie (820 g )
galaretka
sok z jednej cytryny
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia, dodajemy śmietanę, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Brzoskwinie kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy sok z cytryny i gotujemy chwilę w syropie z puszki, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy zdejmując z ognia. Dałam galaretkę krystaliczną o smaku truskawki z wanilią, może też być cytrynowa lub brzoskwiniowa. Brzoskwinie rozdrabniamy blenderem i taki mus wstawiamy do lodówki by zastygł.
Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy ciasteczka, po tyle samo pełnych i z okienkiem w środku. Gotowe pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Na wystudzone ciastka nakładamy po łyżce zastygniętego musu przykrywamy ciastkiem z dziurką lekko dociskając. Gotowe wstawiamy do lodówki.
Ciastka są kruchutkie ale na drugi dzień rozpływają się w ustach.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz