wtorek, 30 stycznia 2018

Tort czekoladowy z polewą.

Prosty a do tego pyszny tort czekoladowy.


Składniki:
biszkopt:
7 jaj
9 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mus truskawkowy:
500 g mrożonych truskawek
galaretka poziomkowa
1 łyżeczka żelatyny
masa czekoladowa:
500 ml śmietanki tortowej 36 %
250 g serka mascarpone
czekolada mleczna
czekolada gorzka 
polewa czekoladowa:
czekolada mleczna
100 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki żelatyny 
150 g cukru
50 ml wody
dodatkowo herbata z cytryną do nasączenia tortu

Na biszkopt, ubić białka na sztywno z cukrem dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec 35-45 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 części. 

Mus truskawkowy, truskawki podlać gorącą wodą około pół szklanki i podgrzewać w garnku, do truskawek wsypać galaretkę i namoczona w odrobinie wody żelatynę chwilkę jeszcze podgrzać dokładnie mieszając. Całość dokładnie zmiksować blenderem i wystawić do wystudzenia.

Masa czekoladowa najlepiej dzień wcześniej podgrzać śmietankę i w gorącej rozpuścić czekolady, dokładnie mieszając, wstawić do lodówki.
 Na drugi dzień  do masy dodać serek mascarpone i ubić na sztywno.
 Blaty biszkoptu wszystkie trzy nasączyć herbatą następnie posmarować musem truskawkowym, na pierwszy blat ciasta z musem nałożyć masę czekoladową przykryć drugim blatem. Na wierzch położyć  część masy czekoladowej i przykryć ostatnim blatem biszkoptu musem truskawkowym na masę czekoladową.  Resztę masy czekoladowej obsmarować cały tort. Tort wstawić do lodówki by zastygł. 

Polewa czekoladowa, w zimnej wodzie rozpuścić żelatynę, śmietankę zagotować z cukrem i czekoladą do połączenia składników, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, schłodzić do temperatury pokojowej. Na zimny tort cienkim strumieniem wylewać chłodną polewę. 
Tort udekorować według uznania czekoladkami lub owocami. 

SMACZNEGO







13 komentarzy:

  1. Pięknie i smakowicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm jakie piękny tort! Chciałabym taki dostać na urodziny:D Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told was once a amusement account it.
    Look complicated to more brought agreeable from you!

    However, how could we communicate?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Thank you for the comment, at the top of the page is my mail.

      Usuń
  4. You should be a part of a contest for one of the
    finest sites on the net. I will recommend this site!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Hello, thank you for a nice comment. It is a very pleasant feeling to read such comments.

      Usuń
  5. Bardzo efektowny. Uwielbiam takie słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za miły komentarz. Właśnie piekę ten tort w formie ciasta na święta :)

      Usuń
  6. I have learn several good stuff here. Certainly value
    bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you put to create this kind
    of wonderful informative site.

    OdpowiedzUsuń
  7. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.

    I do not know who you are but definitely you're going to
    a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń