wtorek, 14 stycznia 2014

Sernik z ananasem.

Lubię serniki, najlepsze są te na prawdziwym serku wiejskim. Ale postanowiłam dać szansę i takiemu  z serkiem mascarpone. Wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i po prostu rozpływa się w ustach.


Składniki:
ciasto kruche kakaowe:
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
łyżka kakao 
masa serowa:
4 duże jajka
1 żółtko
1 szklanka cukru lub 3/4 
0,5 kg twarogu półtłustego
0,5 kg mascarpone
1 budyń waniliowy
dodatkowo: 
puszka ananasów w syropie
1 łyżka masła
2 łyżki cukru trzcinowego

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy nasze ciasto kruche i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Jak piecze się ciasto robimy masę serową , wszystkie składniki, czyli oba serki, cukier,jajka i budyń dokładnie mieszamy. Na upieczony spód wlewamy ser.
Ananasy odsączamy z soku i smażymy na łyżce masła, poszło mi tylko 7 plastrów. 
Układamy na wierzchu sernika nasze podsmażone ananasy i posypujemy je cukrem trzcinowym.


Wkładamy do piekarnika na godzinkę i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Możemy przykryć wierzch folią aluminiową ale ja tego nie zrobiłam bo chciałam by był rumiany. Na niższym poziomie w piekarniku wstawiamy naczynie z wodą by serniczek był bardziej wilgotny i kremowy.
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiach a potem do lodówki by ładnie zastygł.



  

Wspólne pieczenia sernika z mascarpone

6 komentarzy: