czwartek, 6 marca 2014

Sernik z fioletowymi kropami.

Serniczek bardzo delikatny z mascarpone. Jagodowe kropy nadają całemu serniczkowi super smak.



Składniki:
ciasto kruche kakaowe:
3 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
łyżka kakao 
masa serowa:
4 duże jajka
1 żółtko
1 szklanka cukru lub 3/4 
0,5 kg twarogu półtłustego
0,5 kg mascarpone
1 budyń waniliowy
 dodatkowo 2 duże łyżki konfitury jagodowej
polewa: 3 łyżki śmietany 18 %
2 duże łyżki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, gdy nie chce nam się zlepić możemy dodać 1 łyżkę śmietany i wstawiamy na chwilę do lodówki.
Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy nasze ciasto kruche i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Jak piecze się ciasto robimy masę serową , wszystkie składniki, czyli oba serki, cukier,jajka i budyń dokładnie mieszamy. Na upieczony spód wlewamy ser. Zostawiamy 3-4 łyżki sera dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na sernik łyżeczką wykładamy kupkami fioletowy ser.
Wkładamy do piekarnika na godzinkę i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Możemy przykryć wierzch folią aluminiową ale ja tego nie zrobiłam i wyszedł spieczony wierzch, więc cały musiałam oblać polewą. Na niższym poziomie w piekarniku wstawiamy naczynie z wodą by serniczek był bardziej wilgotny i kremowy.
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiach a potem do lodówki by ładnie zastygł. A to przepis na  polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy. Ale możemy bez polewy gdy wierzch przykryjemy i nam się nie spiecze, powinny wyjść fajne kropy fioletowe.
SMACZNEGO



5 komentarzy: