niedziela, 4 stycznia 2015

Ciasto z ciepłymi lodami.

Ciasto które bardzo polubiły moje córcie.


Składniki:
biszkopt:
4 duże jajka  
6 łyżek cukru 
6 łyżek mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:
3 galaretki agrestowe
500 ml śmietany tortowej 36 %
2 łyżki cukru pudru
mini ciepłe lody ( opakowanie 266 g, 32 sztuki )


 Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę ( 30 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a pozostałe dwie rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku.
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy letnią galaretką, tak około pół szklanki ( tą co rozpuszczaliśmy w 3 szklankach wody, resztę zostawiamy na polanie wierzchu). Gdy nasza galaretka , ta rozpuszczona w szklance wody jest letnia ale nie zastygła, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, wlewamy galaretkę, mieszamy i wylewamy na biszkopt. W masę śmietanową wciskamy ciepłe lody, musimy to robić szybciutko by masa nam za szybko nie zsiadła.Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą galaretką, gdy się już lekko zaczyna zsiadać.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki by się schłodziło.

SMACZNEGO
   


11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, z chęcią bym się poczęstowała. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo jeszcze jest kilka kawałeczków :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł z tymi lodami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł! Uwielbiam ciepłe lody- to jeden ze smaków dzieciństwa..Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie, ale świetny pomysł na ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda i super smakuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń