niedziela, 14 grudnia 2014

Szarlotka z chałwą.

Nasza ulubiona szarlotka, jabłka pachnące galaretką i kremowa masa z chałwą.


Składniki:
biszkopt : 
3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 litr jabłek
2 galaretki truskawkowe
masa z chałwą
1 szklanka cukru 
100 ml mleka 
200 g chałwy sezamowej
250 g masła prawdziwego
50 g czekolady gorzkiej startej na wierzch

 Robimy biszkopt, ubijamy na sztywno białka z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt na blaszkę (36 x 25 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach.
Jabłka podgrzewamy w garnku aż będą gorące, wsypujemy do nich galaretkę, zdejmujemy z ognia i mieszamy by się galaretka rozpuściła. 
Ja miałam litrowy słoik już gotowych jabłek, jeżeli mamy jabłka świeże tak około 1.5 kg , obieramy kroimy w kostkę i prażymy w garnku podlewając odrobiną wody, gdy są kwaśne dodajemy cukier do smaku.
Masa z chałwą,  gotujemy mleko z cukrem, dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy by wszystko dobrze się rozpuściło i zgęstło, zostawiamy by wystygło. 
 Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy jabłka i zostawiamy by wystygły.
Gdy masa z chałwą jest zimna, dodajemy do niej masło o temperaturze pokojowej, ucieramy na gładko. 
Wykładamy masę na zimne jabłka na wierzch ścieramy na tarce czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło.  
   


6 komentarzy: