poniedziałek, 16 marca 2015

Drożdżowe przegryzki.

Te chrupiące paluchy drożdżowe przygotowałam na imprezę urodzinową córki. 
Bardzo proste i smaczne  :)  Oczywiście ładniej prezentowały by się poskręcane ale zajęło by to za dużo czasu, a takie proste też smakowały. 


Składniki:
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 ml oleju
1 jajko
pół łyżeczki soli 
pół łyżeczki czosnku granulowanego 
2 szklanki mąki pszennej
dodatkowo starty żółty ser

 W miseczkę kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki mąki, mieszamy, zostawiamy na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy jajko, olej, sól, czosnek granulowany i mąkę dobrze wyrabiamy, jak się klei podsypujemy mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut by troszkę ruszyło.
 Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek, posypujemy startym serem i kroimy na 10 centymetrowe paski, które z kolei kroimy na cienkie paseczki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 10- 15 minut w 180 stopniach.
Możemy posypać innymi dodatkami lub ziołami ale u nas najchętniej jedzone są takie proste.


3 komentarze: