Składniki:
20 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
100 g masła
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka jagód
kruszonka:
50 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę jagód posypanych odrobiną mąki i cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem.
Na kruszonkę rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.
SMACZNEGO
Ale bym zjadła! A tu pachnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńOdwiedzę na pewno :)
Czy te ciasto powinno byc takie żółte?
OdpowiedzUsuńBo takie mi wyszlo
Witam, to zależy jakie żółtka, ja mam wiejskie jajka i ciasto zawsze jest żółte.
Usuń