poniedziałek, 25 maja 2015

Drożdżowe bułeczki z jagodami do odrywania.

Pyszne bułeczki z jagodami. Zostało mi jeszcze trochę mrożonych jagód, więc musiałam coś z nich zrobić by zwolnić miejsce na nowe.


Składniki:
20 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
100 g masła
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka jagód
kruszonka:
50 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki


 Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę jagód posypanych odrobiną mąki i cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem.
Na kruszonkę rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.
SMACZNEGO


4 komentarze:

  1. Ale bym zjadła! A tu pachnie:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy te ciasto powinno byc takie żółte?
    Bo takie mi wyszlo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, to zależy jakie żółtka, ja mam wiejskie jajka i ciasto zawsze jest żółte.

      Usuń