Składniki:
35 dag pieczonej dyni
3 jajka
3 czubate łyżki śmietany 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru zwykłego
1 szklanka mąki pszennej
odrobina proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
Dynię oczyściłam z nasion, wstawiłam owiniętą w folie aluminiową do piekarnika na 30 minut i piekłam w 180 stopniach.
Wystudzoną dynię obrałam ze skórki pokroiłam na drobniejsze kawałki i utarłam blenderem na gładką masę. Następnie dodałam śmietanę, żółtka, cukry oraz olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubiłam na sztywno i do nich dodałam ciasto, delikatnie mieszając. Na patelni nieprzywierającej piekłam po łyżce ciasta po około 2 minuty.
Podałam polane gorzka czekoladą.
Po prostu pycha.
Pysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuń