Składniki:
ciasto kruche:
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
sól
masa:
3 jajka
150 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
3 pomidory
Siekamy zimne masło z mąką jajkiem i żółtkiem, dodajemy sól,szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremkę do tart. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut by lekko podpiec.
Ubijamy na sztywno 3 białka z odrobiną soli a żółtka ucieramy z serkiem topionym. Łączymy żółtka z pianą dodajemy szczypiorek, pieprz i zioła prowansalskie, delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry pomidory i wstawiamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń