sobota, 30 stycznia 2016

Biszkopciki z kremem czekoladowym.

Zaczęły się ferie, no cóż pogoda nie dopisuje więc zrobiłam dla córek biszkopciki na pocieszenie. 
Wcześniej robiłam już biszkopciki z mąką kukurydzianą ale te też są pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.


Składniki:
biszkopty:
4 jajka
125 g cukru (ok. 7 czubatych łyżek)
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
100 g mąki pszennej (ok. 7 czubatych łyżek)
30 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 czubate łyżki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
250 ml śmietany 36 % 
2 czubate łyżki kremu czekoladowego lub nutella
1 płaska łyżka żelatyny
kilka kostek czekolady gorzkiej


 Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, żółtka ubijamy z 2 łyżkami ciepłej wody oraz cukrami. Delikatnie łączymy obie piany, przesiewamy do nich obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy łyżką, nie miksujemy. Szprycę z grubą końcówką napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka o średnicy 2 centymetrów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy.
 Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku, ubijamy bitą śmietanę na sztywno dodajemy pod koniec krem czekoladowy oraz lekko przestudzoną żelatynę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka składając po dwa. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, przekładamy do woreczka śniadaniowego i ucinamy koniuszek, dekorujemy ciasteczka. Biszkopciki wkładamy do lodówki by krem dobrze zastygł.

SMACZNEGO




8 komentarzy: