Składniki:
200 g kaszy jaglanej
625 ml mleka ( 2,5 szklanki)
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
bita śmietana do dekoracji
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy mleko wsypujemy do niego kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając.
Do ugotowanej kaszy dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły, możemy dać więcej jak lubimy słodsze desery. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie ucieramy mikserem. W pucharki lub szklaneczki wykładamy połowę naszej masy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na jasną warstwę.
Całość dekorujemy bitą śmietaną lub czekoladą, chłodzimy w lodówce około 30 minut.
Z tej porcji wyszło mi 4 szklaneczki o pojemności 250 ml.
SMACZNEGO
Zamiast bitej śmietany dodałam konfitury pomarańczowej, która dodała deserowi lekkości, bo sam jest dosyć ciężki i ja nie dałam rady go zjeść na raz. Ale bardzo dobry i prosty, polecam!
OdpowiedzUsuń