Składniki:
biszkopt kakaowy:
4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki maki pszennej tortowej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
2 galaretki poziomkowe
330 ml śmietanki tortowej 30 %
1 łyżka żelatyny
0,5 szklanki mleka w proszku
Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Na blaszkę (25 na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy nasze ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Obie galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku podanej na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia.
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy mleko w proszku oraz wlewamy przestudzoną żelatynę.
Biszkopt od przekrojonej strony smarujemy bitą śmietana na obu blatach. Na dolną cześć biszkoptu z bitą śmietaną wykładamy tężejącą galaretką, przykrywamy górną częścią biszkoptu śmietaną do galaretki.
Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny.
Możemy wierzch ciast polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
Bardzo efektowne i smaczne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo mi się spodobał ten przepis, zapisałam sobie do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić to ciasto na mniejszą blaszkę i biszkopt był tak niski że kroić na pół graniczyło z cudem, masy śmietanowej też było malutko, więc zastanawia mnie jak wyszło Tobie to ciasto na jeszcze większą blaszkę niż ja chciałam? W czym popełniłam błąd?
OdpowiedzUsuńWitam, moja blaszka jest takiego starego typu, czyli u góry ma 25 na 36 cm., a na dnie blaszki jest 22 na 34 cm. i w tym może jest problem. Robiłam to ciasto niedawno znów i też masy smietankowej miałam cienką warstwę, co do biszkoptu kakaowego to jedynie z tego przepisu mi wychodzi i ładnie wyrasta, ale mozna skorzystac z innych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zrobiłam. Niestety moje ciasto w niczym nie przypomina tego z obrazka. Krem nie jest sztywny,i nie jest smaczny bez cukru. Galaretka wypłynęła na boki blachy a całe ciasto sie rozjeżdza
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńTo jest tylko przepis, tak połączyłam składniki i tak już kilka razy robiłam. Ja nigdy nie wlewam galaretki jak jest płynna tylko czekam by była skrzepnięta i nic się nie rozjeżdżało. Co do smaku i słodkości to kwestia osobistego smaku, jedni lubią słodkie inni nie. Tak ogólnie pozdrawiam.