Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 szklanka maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
250 g twarogu
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
truskawki mrożone 400 g
cukier
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ale tak aby się nie rozpadły. Odcedzamy i gdy lekko przestygną przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, szklankę mąki pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz twaróg, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąkę, ciasto powinno być plastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki tworząc okrągły placuszek, na środek każdego wsypujemy trochę cukru i układamy zamrożona truskawkę, zlepiając ciasto w kulkę. Na wrzącą wodę wrzucamy knedle i gotujemy około 3-4 minuty to zależy jak duże są kulki. Resztę zamrożonych truskawek wsypujemy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody oraz dodajemy cukier do smaku i chwilę gotujemy by się rozmroziły, następnie rozdrabniamy blenderem.
Gotowe knedle podajemy z naszym musem z truskawek.
SMACZNEGO
Ale fajowe! Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam :) wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZobaczyłam i od razu lato mi się przypominało....:) Nawet teraz bym zjadła takiego klucha...mniam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTeraz ta pogoda nie może się zdecydować czy ma być zima czy wiosna, to chociaż na talerzu niech będzie lato :D
Przepyszne <3
OdpowiedzUsuń