wtorek, 15 marca 2016

Sernik na zimno z musem truskawkowym.

Lekkie, orzeźwiające ciasto.


Składniki:
biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki maki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 kilogram sera w wiaderku
450 g mrożonych truskawek 
galaretka agrestowa
galaretka cytrynowa
galaretka poziomkowa
cukier do smaku

Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia i delikatnie łączymy.
Blaszkę dużą (26 na 36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. 
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku tak samo robimy z galaretką cytrynową.  
Truskawki podlewamy 2 łyżkami wody i podgrzewamy w garnku, możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru. Gorące miksujemy na mus, następnie nadal podgrzewając wsypujemy galaretkę poziomkową i mieszamy by galaretka się rozpuściła, zostawiamy by mus wystygł.
Ser dzielimy na połowę do jednej dodajemy chłodną galaretkę agrestową i miksujemy, możemy dosłodzić. Wylewamy ser na wystudzony biszkopt. Tak samo robimy z pozostałym serem i galaretką cytrynową. 
Na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO    



14 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie kolorowe ciasta :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne , zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolory przepiękne - więc już bym zjadła kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, czy do sernika lepszy będzie ser naturalny czy waniliowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nam lepiej smakuje na naturalnym bo wtedy czuć smak galaretek, ale z waniliowym też będzie smaczny.

      Usuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety sernik na zimno mi nie wychodzi dlatego zanim wypróbuję przepis wolę dopytać się - wiem, że to śmieszne pytanie "chłodna galaretka" tzn jaka tzn która zdarzyła stężeć ostudzona ale nie twarda itd właśnie chodzi mi o idealny moment połączenia jej z serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, galaretka chłodna to taka w temp. pokojowej, lejąca się. Ja gdy ser jest prosto z lodówki do daję letnią galaretkę i tak ładnie ser tężeje.

      Usuń
    2. Dziękuję za pomoc pozdrawiam

      Usuń
    3. Ja również pozdrawiam.

      Usuń
  7. Ciasto pieknie wygląda smak obłędny jednak ja nastepnym razem przełoże upieczony biszkopt na mniejszą blaszkę i dopiero sery i mus wtedy bedzie wyglądać tak jak na zdjęciach !zdjecia są zbliżone i faktycznie ciasta wyglądają wieksze ,ładniejsze.Pozdrawiam:(

    OdpowiedzUsuń