wtorek, 15 marca 2016

Sernik na zimno z musem truskawkowym.

Lekkie, orzeźwiające ciasto.


Składniki:
biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki maki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 kilogram sera w wiaderku
450 g mrożonych truskawek 
galaretka agrestowa
galaretka cytrynowa
galaretka poziomkowa
cukier do smaku

Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia i delikatnie łączymy.
Blaszkę dużą (26 na 36 cm ) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. 
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku tak samo robimy z galaretką cytrynową.  
Truskawki podlewamy 2 łyżkami wody i podgrzewamy w garnku, możemy dosłodzić 2 łyżkami cukru. Gorące miksujemy na mus, następnie nadal podgrzewając wsypujemy galaretkę poziomkową i mieszamy by galaretka się rozpuściła, zostawiamy by mus wystygł.
Ser dzielimy na połowę do jednej dodajemy chłodną galaretkę agrestową i miksujemy, możemy dosłodzić. Wylewamy ser na wystudzony biszkopt. Tak samo robimy z pozostałym serem i galaretką cytrynową. 
Na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO    



14 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie kolorowe ciasta :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne , zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolory przepiękne - więc już bym zjadła kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, czy do sernika lepszy będzie ser naturalny czy waniliowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nam lepiej smakuje na naturalnym bo wtedy czuć smak galaretek, ale z waniliowym też będzie smaczny.

      Usuń
  5. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety sernik na zimno mi nie wychodzi dlatego zanim wypróbuję przepis wolę dopytać się - wiem, że to śmieszne pytanie "chłodna galaretka" tzn jaka tzn która zdarzyła stężeć ostudzona ale nie twarda itd właśnie chodzi mi o idealny moment połączenia jej z serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, galaretka chłodna to taka w temp. pokojowej, lejąca się. Ja gdy ser jest prosto z lodówki do daję letnią galaretkę i tak ładnie ser tężeje.

      Usuń
    2. Dziękuję za pomoc pozdrawiam

      Usuń
  7. Ciasto pieknie wygląda smak obłędny jednak ja nastepnym razem przełoże upieczony biszkopt na mniejszą blaszkę i dopiero sery i mus wtedy bedzie wyglądać tak jak na zdjęciach !zdjecia są zbliżone i faktycznie ciasta wyglądają wieksze ,ładniejsze.Pozdrawiam:(

    OdpowiedzUsuń