piątek, 8 lipca 2016

Batoniki sezamowo -jaglane.

Smaczne sycące batoniki z ciągnącym słodkim środkiem, chrupiącą kaszą jaglaną i kwaskowatymi borówkami.


Składniki:
sezam 75 g (ok. pół szklanki)
kasza jaglana 100 g (ok. pół szklanki )
suszone borówki 35 g (ok. 4 łyżki stołowe )
250 ml. śmietanki 36 % 
220 g cukru zwykłego (ok. szklanki )
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki stołowe masła


 Sezam prażymy na suchej patelni około 5 minut, to samo robimy z kaszą jaglaną. Do miski wsypujemy kaszę, sezam i borówki lub jagody suszone.
Do garnka wlewamy śmietankę, cukier zwykły i cukier waniliowy, dodajemy masło i gotujemy około 10 minut ciągle mieszając by nam się nie przypaliło.
 Masę śmietanową wlewamy do sypkich produktów, mieszamy i wykładamy do blaszki ( 25 na 25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach 15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Jak masa jest zimna kroimy na mniejsze kawałki ostrym nożem.




SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz