Składniki:
0.5 kostki margaryny (125 g)
100 ml wody
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g dżemu z czarnej porzeczki
masa serowa:
500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
pół szklanki cukru zwykłego
1 łyżka cukru waniliowego
1 duży budyń waniliowy (64 g )
1 jajko
Pół kostki margaryny, wodę, cukier, kakao, oraz cukier waniliowy gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodajemy jajka, miksujemy, potem przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem mieszamy, przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .
Na masę serową mieszamy ser z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i proszek budyniowy, dokładnie miksujemy na gładką masę, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego.
W ciasto ciemne wyciskamy kleksy z sera.
Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Bardzo ciekawa wersja, super połączenie.
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł, na tak apetyczne ciasto...
OdpowiedzUsuńTakiego, jeszcze nie jadłam a myślę, że warto je zrobić bo wygląda znakomicie :)
Dziękuję, za przepis, na tak fantastyczne ciasto...
Pozdrawiam Cię Aniu
Bardzo dziękuję za miłe słowa, ciasto bardzo smaczne, wilgotne z lekkim zakalcem który uwielbiamy :)
Usuńpozdrawiam :)