niedziela, 15 czerwca 2014

Galaretkowiec.

Kolorowe ciasto z galaretkami, lekkie, pyszne, z odrobiną kokosu.


Składniki:
ciasto żółte:
5 żółtek
2 jajka
pół szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto białe:
5 białek
pół szklanki cukru kryształu
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórek kokosowych
masa:
400 ml śmietanki tortowej 36%
 2 łyżki cukru pudru
galaretka czerwona
galaretka zielona
galaretka niebieska
2 łyżki żelatyny
3 duże połówki brzoskwiń z puszki

Robimy ciasto żółte, ubijamy żółtka z jajkami i z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę (22 cm x 37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto białe, ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy i również wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.
Masa: Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w 1,5 szklance wrzątku, wylewamy do płaskich naczyń zostawiamy do wystygnięcia. 
Jak galaretki są dobrze zastygnięte kroimy w kostkę, brzoskwinie jeżeli mamy, również kroimy w kostkę.
Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody, uzupełniamy wrzątkiem do połowy szklanki, odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, wlewamy letnią żelatynę ciągle ubijając, następnie dodajemy galaretki w kostkach i brzoskwinie, delikatnie mieszamy. 
Na żółte ciasto wykładamy masę i przykrywamy białym ciastem.
 SMACZNEGO



8 komentarzy: