wtorek, 3 października 2017

Kruche z malinami i pianką.

Pyszne ciacho, kruchuteńkie, z prawdopodobnie ostatnimi  świeżymi malinkami w tym roku.


Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
7 żółtek
pianka:
7 białek
1 szklanka cukru zwykłego 
2 opakowania cukru waniliowego ( po 16 g )
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 40 g)
pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
dodatkowo 500 g malin 

 Na stolnicy mieszamy make z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy nożem. Pod koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalki na godzinę. Dużą blaszkę ( 23 na 37 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3 ) większą część ciasta ścieramy na dno blaszki. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrami, dodajemy proszek budyniowy delikatnie mieszając, wlewamy olej. Wykładamy piankę na przestudzone ciasto, układamy maliny lekko je dociskając. Na wierzch ścieramy pozostałą mniejszą część ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.


SMACZNEGO






12 komentarzy: