niedziela, 31 marca 2019

Wiosenny biszkopt

Wiosna rozkręca się na całego. A ja proponuję ciasto które też prezentuje się wiosennie.



SKŁADNIKI:
biszkopt:
8 jaj
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik w proszku żółty i zielony (na czubek łyżeczki)
dodatkowo:
śmietanka 36 % 500 ml
łyżka płaska żelatyny
3 łyżki cukru pudru
dwie galaretki poziomkowe 


Dwie galaretki poziomkowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, przelewamy do kwadratowego pojemnika, wstawiamy do lodówki by nam zastygła.
Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy barwnik zielony a do drugiej żółty. Wylewamy ciasto do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia po łyżce na przemian. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 45 minut w 170 stopniach.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy letnią żelatynę ciągle ubijając by nie zrobiły się skrzepy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę poziomkową. Wykładamy masę na jedną część biszkoptu przykrywamy drugą. Wstawiamy do lodówki.

SMACZNEGO




4 komentarze:

  1. znakomite ciasto na Wielkanoc na pewno upieke tylko zeobie balaretke zielona bedzie super dzieki za przepis



    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis lepszy jak z cukierni zabieram przepis i zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wszystkie potrawy czy tez ciasta są najlepsze jak robimy samodzielnie. Odwiedzam strone jest dużo ciekawych przepisów.
      Pozdrawiam.

      Usuń