czwartek, 17 października 2013

Ciasto truskawkowe z rosą.

Już zatęskniłam za truskaweczkami, a tu tylko wspomnienia:)


Składniki:
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki
4 łyżki cukru do białek

Ciasto, 3 żółtka ubijamy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dobrze mieszamy.
Wylewamy na kwadratową blaszkę (25-25), wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut na złoty kolor.
W ciepłym cieście robimy dziurki patyczkiem, by sok z pieczonych truskawek nasączył nam ciasto.


Na ciepłe ciasto układamy umyte osuszone truskawki.
Ubijamy 3 białka na sztywno z 4 łyżkami cukru, wykładamy na truskawki i pieczemy jeszcze około 10 minut. 



4 komentarze:

  1. Fajny przepis. Będę chciała je wykonać. Tylko jak tą rose zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, rosa występuje samoczynnie tak jak i przy serniku z rosą.

      Usuń
  2. W jakiej temperaturze piecze Pani ciasto? I czy po upieczeniu od razu wyjmuje z piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, temperatura pieczenia to 170 stopni.

      Usuń