sobota, 12 kwietnia 2014

Ciasto 3 Bit.

Popularne, smaczne ciasto bez pieczenia. Po prostu pychotka.


Składniki:
2 duże opakowania herbatników petit beurre po 350 g
masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy duży na 3/4 l mleka
 3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka agrestowa
200 g margaryny
masa śmietankowa:
500 ml śmietanki tortowej 30 %
3 łyżki pełniejsze cukru pudru 
1 galaretka agrestowa
puszka kajmaku (masa krówkowa ) 510 g. netto
polewa:
50 g margaryny
3 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki kakao extra ciemne


 Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy warstwę herbatników.
Na masę budyniową gotujemy mleko, w niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Do gotującego mleka wlewamy budyń, mieszamy by nie utworzyły się grudki, zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę, ciągle mieszamy by rozpuściła się galaretka. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie do chłodnej dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę.

 Wykładamy na herbatniki, potem warstwa herbatników i kajmak, który przykrywamy ciasteczkami.
Przygotowujemy masę śmietankową, rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklance gorącej wody, zostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretka jest chłodna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i pod koniec dolewamy zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Wykładamy na herbatniki i ponownie wykładamy ostatnią ich warstwę.


Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
SMACZNEGO




10 komentarzy:

  1. Aniu, wszystkiego najlepszego dla Was, buziaki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewciu, dziękuję i również wesołego Alleluja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bosko takie równiutkie, idealne, na pewno jest przepyszne tym bardziej że nie spotkałam jeszcze wersji tego ciasta z galaretkami:). Przepis porywam do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można prosić o dokładne wymiary formy jakiej Pani użyła? Czy całą formę wyłożyć pergaminem czy tylko spód? Można prosić o gramaturę tych ciastek jaka waga? Czy masę kajmakową wykorzystujemy cała? I jaką pojemność ma mieć ten kajmak bo są różne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma na ciasto taka standardowa, czyli u góry blaszka ma wymiar 40x25 cm a na dnie 35x21 cm. Całą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
      Dwa opakowania herbatników, każda o masie 350 g, jedno opakowanie poszło całe a z drugiego zostało trochę ciastek.
      Ja miałam puszkę o masie 510 g netto, wykorzystałam ją całą.
      Nie chcę bardzo reklamować ale to była masa krówkowa SM Gostyń.
      Myślę że pomogłam.

      Usuń
  5. Można użyć gotowej polewy na wierzch? Smaki galaretek mogą być dowolne czy agrestowe będą bardziej pasować? Budyń bez cukru? Cukier kryształ? Budyń porcja na 3/4l czyli 750ml a w przepisie jest 500ml. Gdyby mogła Pani napisać ile mleka zagotować a jaką ilość rozrobić z budyniem i cukrem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można użyć gotowej polewy, galaretki mogą być takie jakie akurat mamy, mi najbardziej smakuje z agrestową. Budyń bez cukru i robimy go na mniejszej ilości mleka czyli tak jak napisałam, gotujemy ok. 350 ml mleka a proszek z cukrem rozprowadzamy w 150 , powinno się rozmieszać.
      Mam nadzieję że pomogłam.

      Usuń
  6. Dziękuje za pomoc już wszystko jest dla mnie jasne. Bardzo mi Pani pomogła. Dziękuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam ale pysznośći normalnie aż zgłodniałam na widok tego ciasta:). Jakiego kakao dodać do polewy? Ódnośnie cukru ma to być kryształ czy drobniejszy cukier do wypieków? Te łyżki c.pudru płaskie czy pełniejsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) kakao ekstra ciemne, gorzkie. Cukier zwykły czyli kryształ, ale jeżeli mamy taki do wypieków też będzie dobry, cukier puder to pełniejsze łyżki.

      Usuń