poniedziałek, 26 maja 2014

Placki z młodej kapusty.

Smakowite połączenie młodej kapusty i sera żółtego.
Nie sądziłam że wyjdą tak smaczne, z tak małej ilości składników.
Na dodatek bardzo szybciutko się je robi.


Składniki:
ćwiartka dużej główki młodej kapusty
2 jajka
2 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do bigosu, kucharek
100 g sera żółtego
olej do smażenia


Kapustę siekamy, w oddzielnej misce ubijamy jajka ze śmietaną, przyprawami i mąką. Dodajemy do kapusty, mieszamy, następnie dodajemy starty ser, mieszamy.
Na rozgrzany olej wykładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki kuchenne by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zajadamy z sosami mięsnymi, lub tak jak my z sosem słodko kwaśnym.


SMACZNEGO


5 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie robiłam :-) z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie wyszły przez przypadek :) ale okazało się że są smaczne, można dodać podsmażoną cebulkę, boczek, zioła, co komu w duszy gra :)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Przyznam, że placki z kapusty to dla mnie nowość. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe i smaczne :)
      pozdrawiam:)

      Usuń