Składniki:
100 g masła
150 ml śmietanki 30 %
szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki mleka w proszku
100 g ryżu preparowanego
W garnku gotujemy masło ze śmietaną i cukrami, dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy by pozbyć się grudek.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i nadal ucieramy.
Do chłodnej masy ale jeszcze płynnej wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie. Ja wstawiłam do lodówki by dobrze zastygł.
Następnie robimy kulki, możemy ręce maczać w wodzie by były wilgotne, lub u oleju, wtedy uformują się zgrabne kulki.
Wstawiamy w suche miejsce by zastygły i gotowe.
pyszności, na pierwszym zdjęciu wygląda jak piękny kwiatuszek :)))
OdpowiedzUsuńDzięki Ewciu :) tak i nam się skojarzyło :)
Usuńsmak dzieciństwa:d
OdpowiedzUsuńoj tak :) i jeszcze ja pamiętam z dzieciństwa z płatkami kukurydzianymi :) ale jakoś jeszcze ich teraz nie robiłam:)
Usuńpozdrowionka:)
Zdecydowanie jestem na tak - bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńapetyczne i smaczne :)
Uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
dzięki:)
Usuńpozdrawiam:)
Domowe muszą być jeszcze lepsze niż kupne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńowszem są lepsze niż kupne, a ile radości jak dzieci pomagają w robieniu kulek :)
Usuńpozdrowionka:)
Ach, pamiętam takie smakołyki z dzieciństwa- niebawem spróbuję na własnych kubkach smakowych się przekonać jak smakowały;) Twoje przysmaki wyglądają do schrupania!
OdpowiedzUsuń:) my uwielbiamy właśnie takie wilgotne, ale takie na krówkach też są super:)
Usuńpozdrowionka:)