środa, 28 maja 2014

Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego.

Małe co nieco dla dzieci i nie tylko:)


Składniki:
100 g masła
150 ml śmietanki 30 %
szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki mleka w proszku
100 g ryżu preparowanego


 W garnku gotujemy masło ze śmietaną i cukrami, dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy by pozbyć się grudek.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i nadal ucieramy.
Do chłodnej masy ale jeszcze płynnej wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie. Ja wstawiłam do lodówki by dobrze zastygł.
Następnie robimy kulki, możemy ręce maczać w wodzie by były wilgotne, lub u oleju, wtedy uformują się zgrabne kulki.
Wstawiamy w suche miejsce by zastygły i gotowe.




12 komentarzy:

  1. pyszności, na pierwszym zdjęciu wygląda jak piękny kwiatuszek :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. oj tak :) i jeszcze ja pamiętam z dzieciństwa z płatkami kukurydzianymi :) ale jakoś jeszcze ich teraz nie robiłam:)
      pozdrowionka:)

      Usuń
  3. Zdecydowanie jestem na tak - bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie słodkości :-)

    Zapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe muszą być jeszcze lepsze niż kupne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem są lepsze niż kupne, a ile radości jak dzieci pomagają w robieniu kulek :)
      pozdrowionka:)

      Usuń
  6. Ach, pamiętam takie smakołyki z dzieciństwa- niebawem spróbuję na własnych kubkach smakowych się przekonać jak smakowały;) Twoje przysmaki wyglądają do schrupania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) my uwielbiamy właśnie takie wilgotne, ale takie na krówkach też są super:)
      pozdrowionka:)

      Usuń