piątek, 30 maja 2014

Porka na trzy sposoby.

To proste danie z ziemniaków w naszym rejonie nosi nazwę porka, ale słyszałam też: lemieszka, prażucha i psiocha. Dziś w trzech wersjach.


Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
sól

 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła.



Możemy podawać z omastą z cebuli.
Składniki:
2 główki cebuli
2 łyżki smalcu
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
Robimy ją tak: cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak cebulka jest rumiana dodajemy śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki porki.


Możemy naszą porkę podpiec na smalcu i podawać ze smażoną cebulką z boczkiem.


Oraz wersja na słodko z truskawkami.
Truskawki rozdrabniamy w blenderze z cukrem i śmietaną, polewamy ciepłą porkę i zajadamy.
SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz