wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasteczka z płatków jaglanych.

Zdrowe, smaczne ciasteczka, które możemy pałaszować bez wyrzutów sumienia.


Składniki:
200 g płatków jaglanych
1 jajko
100 g masła prawdziwego
2 łyżki miodu prawdziwego (u mnie lipowy)
3 łyżki syropu pomarańczowego
pół szklanki mąki pszennej tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada

Wsypujemy płatki, mąkę, proszek do pieczenia do miski, mieszamy. Masło z miodem i syropem podgrzewamy by się zrobiło płynne, studzimy. Do suchej mieszanki wbijamy jajko, wlewamy miód z masłem, zagniatamy. Z masy formujemy małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każde ciasteczko robimy kleksa z marmolady, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, na złoty kolor. Z tej porcji wyszło 50 ciasteczek.





12 komentarzy:

  1. oh jak ja lubię jaglane słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię polubiłam jaglane potrawy :) nie tylko słodkości :)

      Usuń
  2. Super, lubię ciastka, do których dodane jest trochę zdrowia. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne- od razu czuję, że pochłonęłabym kilka do wieczornej herbatki:) Tym bardziej, że są zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) mi też posmakowały, wyszły takie chrupiące :)

      Usuń
  4. mam ochote na te ciasteczka, tylko, czym zastapic syrop pomaranczowy? wystarczy jakis np. sok?
    z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) syrop można zastąpić jakimś płynem, sokiem, wodą, ja dodałam syrop by ciasteczka pachniały pomarańczą.

      Usuń