Składniki:
200 g płatków jaglanych
1 jajko
100 g masła prawdziwego
2 łyżki miodu prawdziwego (u mnie lipowy)
3 łyżki syropu pomarańczowego
pół szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada
Wsypujemy płatki, mąkę, proszek do pieczenia do miski, mieszamy. Masło z miodem i syropem podgrzewamy by się zrobiło płynne, studzimy. Do suchej mieszanki wbijamy jajko, wlewamy miód z masłem, zagniatamy. Z masy formujemy małe kuleczki, rozpłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każde ciasteczko robimy kleksa z marmolady, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu, na złoty kolor. Z tej porcji wyszło 50 ciasteczek.
Mniam, wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję :)
Usuńto musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńjest smaczne i zdrowe :)
Usuńoh jak ja lubię jaglane słodkości :)
OdpowiedzUsuńja też lubię polubiłam jaglane potrawy :) nie tylko słodkości :)
UsuńSuper, lubię ciastka, do których dodane jest trochę zdrowia. :))
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne- od razu czuję, że pochłonęłabym kilka do wieczornej herbatki:) Tym bardziej, że są zdrowe:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) mi też posmakowały, wyszły takie chrupiące :)
Usuńmam ochote na te ciasteczka, tylko, czym zastapic syrop pomaranczowy? wystarczy jakis np. sok?
OdpowiedzUsuńz gory dziekuje za odpowiedz :)
Witam :) syrop można zastąpić jakimś płynem, sokiem, wodą, ja dodałam syrop by ciasteczka pachniały pomarańczą.
Usuń