Proponuję dziś klasyczne ciasto. Zapewne każdy ma swoje ulubione dodatki owocowe, u mnie tym razem z brzoskwiniami.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru zwykłego
1 kostka margaryny (250 g )
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju
masa:
puszka brzoskwiń w syropie
1 budyń waniliowy ( 64 g )
1 kostka masła (200 g )
Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy po kolei żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy. Dzielimy ciasto na połowę do jednej dodajemy kakao i olej.
Białe ciasto wylewamy na dno blaszki ( o wymiarach ok. 25 -36 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ciasto ciemne. Brzoskwinie odsączamy z syropu dzielimy na mniejsze cząstki i układamy na ciemnym cieście lekko dociskając. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.
Syrop z brzoskwiń uzupełniamy wodą by było 500 ml. W połowie szklanki soku rozprowadzamy proszek budyniowy, resztę soku gotujemy i do wrzącego wlewamy rozmieszany proszek budyniowy, możemy dosłodzić cukrem. Ugotowany budyń studzimy, do zimnego dodajemy miękkie masło i ucieramy na puszystą masę. Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy masę. Możemy polać polewę czekoladową lub zetrzeć pół tabliczki czekolady na wierzch.
SMACZNEGO
Piękne fale))))
OdpowiedzUsuńsuper ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń