niedziela, 11 października 2015

Sałatka z buraczkami i kapustą.

Sałatka z czerwonymi buraczkami z kapustą, marchewką i cebulą to jedna z naszych ulubionych sałatek obiadowych, przygotowywanych w słoiczkach na zimę.


Składniki:
1 kg buraczków czerwonych
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1 kg kapusty białej
8 szklanek wody ( 2 litry )
5 łyżek cukru ( ok. 100 g )
1,5 łyżki soli ( ok. 30 g ) 
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka octu 10 % ( 250 ml )


Buraczki surowe  i marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier i sól, dodajemy pokruszone listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około 25-30 minut by warzywa zrobiły się miękkie, pod koniec dodajemy szklankę octu i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotową sałatkę nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy jeszcze około 5 minut

4 komentarze:

  1. Takiego przepisu szukałam. Musze zrobić, koniecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu zrobiłam i dzisiaj już jedliśmy do obiadu. Pyszna. Dziękuję za przepis i inspirację :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko bardzo mi miło :)
      Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

      Usuń