piątek, 9 października 2015

Masa plastyczna z mlekiem w proszku.

Masa plastyczna do tortów z mlekiem w proszku jest bardzo prosta i oczywiście smaczniejsza niż ta z glukozą.





Składniki:
2 szklanki (o pojemności 250 ml) cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku prawdziwego
2 łyżki mleka zwykłego
1 łyżka masła
W naczyniu podgrzewamy mleko z masłem. Do miski przesiewamy cukier puder oraz mleko w proszku, dodajemy mleko z masłem. Mieszamy dokładnie, możemy dodać więcej cukru z mlekiem w proszku lub mleka zwykłego by uzyskać odpowiednią gęstość masy.
Dodajemy barwniki. 
Masa jest bardzo plastyczna, smaczna i bardzo prosta do wykonania. 





16 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda :) Muszę kiedyś spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)
    A masę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. CZy te mase mozna nakladac na mase smietanowo? Czy tylko maslano. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tą masę nakładamy tylko na masę maślaną. Masa śmietanowa czy też dżemy, galaretki mogły by ją rozpuścić. Masa śmietanowa nie musi być z ubijanymi jajkami na parze, wystarczy miękkie masło utrzeć na puch i dodać do niego cukier puder i łyżkę soku z cytryny.

      Usuń
  4. Dzień Dobry, co oznacza prawdziwe mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, chodzi mi o mleko w proszku pełne, a nie granulowane, ja nazywam go prawdziwe.

      Usuń
  5. Ja zrobilam wczoraj ta mase i mi stwardla a mam wieczoremnobkladac nią tort i co teraz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przed samym obkładaniem tortu dodaj ciepłego mleka -w zaleznosci ile jest masy, i wyrób jeszcze raz. Ja tak zawsze robię i jest dobra. Rece możesz delikatnie nasmarować olejem spożywczym, masa bedzie lśniąca.

      Usuń
  6. Witam, mam trzy pytania odnośnie tej masy i bardzo proszę o odpowiedź
    - czy można masę przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywać szczelnie zamkniętą w woreczku lub pojemniku, aby nie wysychała?
    - na jakiej wielkości tort starcza masa z tych proporcji?
    - na jaką grubość powinna być rozwałkowana masa , aby była "bezpieczna" do nałożenia, ale też nie dominowała - wolę, aby bardziej było czuć smak tortu, a nie masy?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, można wcześniej przygotować ale ona stanie się za twarda i trzeba do niej potem dodac ciepłego mleka. Ta ilość starczyła na obłożenie torta o średnicy 26 cm. Co do grubości to na taka jak masa cukrowa czyli ok. 1-2 mm ale nalezy uważać by nie porwać jej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedługo będę miała okazję wypróbować przepis i mam nadzieję, że to będzie to o czym myślę. Robiłam już masę cukrową z żelatyną i glukozą, ale ciężko się lepi figurki, a po wyschnięciu są twarde jak kamień i praktycznie nie do zjedzenia. Na chrzcinach siostrzenicy miałam okazję jeść tort zamówiony z piekarni, pięknie ozdobiony, ale wszystkie dekoracje na nim, łącznie z kwiatkami były miękkie, tzn. były na tyle sztywne, żeby utrzymać kształt, ale dało się je bez problemu pogryźć i nie smakowały, jak sam cukier. Mam nadzieję, że to będzie właśnie taka masa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    czy masa po nałożeniu na tort mocno twardnieje czy daje się normalnie kroić?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, masa na torcie po schłodzeniu w lodówce nabiera wilgoci. Daje się normalnie dobrze kroić. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Przepis wypróbowany. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że masa nie jest tak elastyczna jak zwykla masa cukrowa to bez problemu da sie rozwałkować. I oczywiście jest duzo smaczniejsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, miło mi że masa udała się i smakowała. Pozdrawiam.

      Usuń