Masa plastyczna do tortów z mlekiem w proszku jest bardzo prosta i oczywiście smaczniejsza niż ta z glukozą.
Składniki:
2 szklanki (o pojemności 250 ml) cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku prawdziwego
2 łyżki mleka zwykłego
1 łyżka masła
W naczyniu podgrzewamy mleko z masłem. Do miski przesiewamy cukier puder oraz mleko w proszku, dodajemy mleko z masłem. Mieszamy dokładnie, możemy dodać więcej cukru z mlekiem w proszku lub mleka zwykłego by uzyskać odpowiednią gęstość masy.
Dodajemy barwniki.
Masa jest bardzo plastyczna, smaczna i bardzo prosta do wykonania.
Świetnie wygląda :) Muszę kiedyś spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńA masę polecam :)
CZy te mase mozna nakladac na mase smietanowo? Czy tylko maslano. Dziekuje
OdpowiedzUsuńTą masę nakładamy tylko na masę maślaną. Masa śmietanowa czy też dżemy, galaretki mogły by ją rozpuścić. Masa śmietanowa nie musi być z ubijanymi jajkami na parze, wystarczy miękkie masło utrzeć na puch i dodać do niego cukier puder i łyżkę soku z cytryny.
UsuńDzień Dobry, co oznacza prawdziwe mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńWitam, chodzi mi o mleko w proszku pełne, a nie granulowane, ja nazywam go prawdziwe.
UsuńJa zrobilam wczoraj ta mase i mi stwardla a mam wieczoremnobkladac nią tort i co teraz
OdpowiedzUsuńWitam, przed samym obkładaniem tortu dodaj ciepłego mleka -w zaleznosci ile jest masy, i wyrób jeszcze raz. Ja tak zawsze robię i jest dobra. Rece możesz delikatnie nasmarować olejem spożywczym, masa bedzie lśniąca.
UsuńWitam, mam trzy pytania odnośnie tej masy i bardzo proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuń- czy można masę przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem i przechowywać szczelnie zamkniętą w woreczku lub pojemniku, aby nie wysychała?
- na jakiej wielkości tort starcza masa z tych proporcji?
- na jaką grubość powinna być rozwałkowana masa , aby była "bezpieczna" do nałożenia, ale też nie dominowała - wolę, aby bardziej było czuć smak tortu, a nie masy?
Pozdrawiam
Witam, można wcześniej przygotować ale ona stanie się za twarda i trzeba do niej potem dodac ciepłego mleka. Ta ilość starczyła na obłożenie torta o średnicy 26 cm. Co do grubości to na taka jak masa cukrowa czyli ok. 1-2 mm ale nalezy uważać by nie porwać jej.
OdpowiedzUsuńNiedługo będę miała okazję wypróbować przepis i mam nadzieję, że to będzie to o czym myślę. Robiłam już masę cukrową z żelatyną i glukozą, ale ciężko się lepi figurki, a po wyschnięciu są twarde jak kamień i praktycznie nie do zjedzenia. Na chrzcinach siostrzenicy miałam okazję jeść tort zamówiony z piekarni, pięknie ozdobiony, ale wszystkie dekoracje na nim, łącznie z kwiatkami były miękkie, tzn. były na tyle sztywne, żeby utrzymać kształt, ale dało się je bez problemu pogryźć i nie smakowały, jak sam cukier. Mam nadzieję, że to będzie właśnie taka masa.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy masa po nałożeniu na tort mocno twardnieje czy daje się normalnie kroić?
Pozdrawiam serdecznie
Witam, masa na torcie po schłodzeniu w lodówce nabiera wilgoci. Daje się normalnie dobrze kroić. Pozdrawiam.
UsuńPrzepis wypróbowany. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że masa nie jest tak elastyczna jak zwykla masa cukrowa to bez problemu da sie rozwałkować. I oczywiście jest duzo smaczniejsza!
OdpowiedzUsuńWitam, miło mi że masa udała się i smakowała. Pozdrawiam.
UsuńDzisiaj robiłam pierwszy raz i powiem tak! Nigdy więcej robienia tradycyjnego lukru plastycznego. Ile to się człowiek zawsze namęczył przy zagniataniu, rozpuszczaniu żelatyny i masa naczyń do mycia. Tą masę wyrabia się w kilka minut, wystarczy jedna miska i mikrofala do podgrzania mleka z masłem w kubeczku i jest w smaku o niebo lepsza od tradycyjnej. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, może wychodzi drożej niż gotowa masa plastyczna, ale smakiem to rekompensuje.
Usuń