czwartek, 14 kwietnia 2016

Szynka z piersi kurczaka z serem i ogórkiem konserwowym ( szynkowar ).

Bardzo smaczna szynka drobiowa.
Test szynkowaru wyszedł pomyślnie, my już kochamy takie wędlinki :)


Składniki:
70 dag piersi kurczaka
10 małych ogórków konserwowych
20 dag sera żółtego
1 łyżeczka soli peklującej
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego 
pół łyżeczki pieprzu zwykłego
pół łyżeczki majeranku
2 płaskie łyżeczki żelatyny
100 ml wody
1 łyżka przyprawy kuchennej ( vegeta, kucharek ) 


 Filety dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek i kroimy w około 2 centymetrową kostkę, lekko ubijamy tłuczkiem. Mięso przekładamy do miski, zasypujemy solą peklującą mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie było 4 godziny).  Po tym czasie w chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę, oba pieprze, paprykę, majeranek oraz kucharek, mieszankę wlewamy do mięsa. Dodajemy pokrojony w małą kostkę ser oraz ogórki konserwowe w całości. Wyrabiamy mięso, ma być szkliste i ma być klejące. Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, upychamy dokładnie by nie było powietrza. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy z góry, zamykamy woreczek, by na wierzchu mięsa nie zebrało się powietrze. Końcówkę zawiązujemy sznurkiem, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar.
Szynkowar wstawiamy do lodówki na noc, ale ja tylko wstawiłam na 4 godziny. Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy mięso przez około 2 godziny. Po tym czasie zostawiamy by wystygło, a następnie wstawiamy do lodówki by dobrze się skleiło ( u mnie stało całą noc).
By wyjąć szynkę z szynkowara polewamy wrzątkiem pojemnik z zewnątrz.
 Moja szyneczka jest bardzo smaczna lecz trochę rozpada się przy krojeniu. Myślę że słabo wyrobiłam mięso i przy wkładaniu woreczka do pojemnika to musiał mi  pęknąć i ta galaretka wypłynęła z woreczka na wierzch.

SMACZNEGO 




8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Też robię sama swoją szynkę w szynkowarze. Taka wędlinka jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja do tej pory piekłam takie wędliny w piekarniku, a o teraz wygodniejszy sposób jest w szynkowarze.

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że przepis robi wrażenie i już jest zanotowany :) Chuda pierś kurczaka z ciekawymi dodatkami to super pomysł na domową wędlinę. Ciekawa i znacznie zdrowsza alternatywa sklepowych wyrobów z mnóstwem chemii. Szynkowar można zastąpić zwykłym garnkiem, ale dzięki takiemu sprzętowi szynka wychodzi bardziej zwarta i łatwiej ją pokroić. Tu prawdopodobnie zawinił pęknięty woreczek, ale i tak mięsko prezentuje się smakowicie i doskonale nadaje się na przystawkę czy do kanapek.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) mięsko takie jest super, już pekluje się następne :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda , aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń