czwartek, 12 stycznia 2017

Miodownik z serem i jabłkami.

Smakowite połączenie kruchych miodowych ciast z serem i jabłkami.


Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
100 g masła (margaryny) roztopionej
3 duże łyżki miodu prawdziwego
3 całe jajka
1 łyżka sody oczyszczonej
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
masa serowa:
500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego 
3/4 szklanki cukru
100 g masła
1 jajko
 50 ml mleka zwykłego
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
 polewa :
2 łyżki śmietany 18 % 
2 łyżki masła
6 łyżek cukru zwykłego
2 łyżki kakao

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 4 części i każdą z nich oddzielnie upiec. Ja wałkowałam każdą część na papierze do pieczenia (bo placki są bardzo cienkie) i nie miałam problemu z przenoszeniem do blaszki. Blaszka miała wymiary standardowe czyli 36 x 25. Każdy placek piekłam około 15 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa. Jabłka skrobiemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, podlewamy 2 łyżkami wody i prażymy na wolnym ogniu. Gdy mamy kwaśne jabłka możemy dodać do smaku cukier, moje były bardzo słodkie, więc dodałam łyżkę soku z cytryny. Gdy jabłka są miękkie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy by trochę ostygła. 
Masa serowa. Ser, masło, cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu. W mleku mieszamy proszek budyniowy i jajko. Do gorącego sera wlewamy budyń z jajkiem i ciągle mieszamy by masa się nie przypaliła a dobrze zgęstniała.  
Upieczone ciasto przekładamy połową ciepłej masy serowej, następnie jabłkami i znowu serem. Całość dekorujemy polewą czekoladową i dekorujemy. 
 Na polewę gotujemy masło ze śmietaną i cukrem do gęstej masy wsypujemy kakao, mieszamy dokładnie i ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto. Wstawiamy do lodówki by dobrze zastygło.

Smacznego.





2 komentarze:

  1. Normalnie aż mam w planach żeby wreszcie zrobić ten miodownik bo już mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Iwonko polecam u nas obowiązkowo na święta musi być, bo uwielbia go mój tato. Teraz nie miałam czasu na piernik więc do ciasta dodałam czubatą łyżkę przyprawy do pierników i wyszło przepyszne. Pozdrawiam.

      Usuń