niedziela, 13 sierpnia 2017

Biszkopt z masą kefirową i czekoladową.


Przedstawiam przepis na biszkopt z kwaskowatą masą kefirową dopełniony gorzką czekoladą z mascarpone.


Składniki:
biszkopt:
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa kefirowa:
600 g gęstego kefiru
3 łyżki cukru zwykłego 
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
masa czekoladowa:
250 g serka mascarpone
150 g serka waniliowego
150 g gorzkiej czekolady

Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka , mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy na dużą blaszkę (26 na 36 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Pieczemy na złoty kolor. 
Masa kefirowa, Rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje dolewamy wrzątek do 1/3 wysokości szklanki. Kefir miksujemy z cukrami, dodajemy chłodną żelatynę nadal miksując. Gdy nam zacznie tężeć wykładamy na wystudzony biszkopt, ja chwilkę masę trzymałam w lodówce bo nie chciała tężeć. Na masę czekoladową roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, oba serki miksujemy, możemy je dosłodzić 2 łyżkami cukru pudru by było słodsze. Do serków lejemy powoli ciągle miksując płynną czekoladę. Masę wykładamy na ciasto, całość wkładamy do lodówki. 
Masa czekoladowa nabiera fajnej konsystencji z wierzchu zastyga i robi się twarda a od masy kefirowej jest lejąca.

SMACZNEGO




4 komentarze:

  1. Aniu bardzo ciekawy przepis zapraszam do siebie w wolnej chwili http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Tereso, z chęcią odwiedzę :)

      Usuń