Składniki:
500 g piersi kurczaka obtoczonej w łyżce oleju i łyżce przyprawy do kurczaka
300 g pieczarek podsmażonych na łyżce smalcu
100 g mozzarelli tartej
100 g sera żółtego np. gołda
500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
2 małe cebule
2 jajka
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka mielona ostra, majeranek, czosnek granulowany
W naczyniu żaroodpornym układamy pierś kurczaka pokrojoną w plastry i ubitą tłuczkiem, oraz otoczoną w oleju i przyprawie.
Możemy ułożyć w foremce keksowej którą wykładamy folią aluminiową.
Pieczarki kroimy w plasterki i rumienimy na smalcu. Gotowe układamy na kurczaku.
Następnie ścieramy żółty ser i mozzarellę.
Do mięsa mielonego dodajemy jajka, drobno posiekaną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wyrabiamy i wykładamy do naczynia.
Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60-80 minut na złoty kolor. (to zależy od piekarnika, mięso ma być z wierzchu podpieczone a pierś miękka )
Ja miałam bardzo tłustą łopatkę i dużo tłuszczu przed podaniem na stół musiałam odlać z zapiekanki.
SMACZNEGO
smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuńdziękuję
Aniu wspaniała zapiekanka zapraszam do siebie w wolnej chwilihttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńSuper przepis, coś czuję, że bardzo posmakuję dla mojego chłopaka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, a przepis naprawdę polecam nie tylko dla mężczyzn :)
Usuńwygląda bardzo smakowicie :) zastanawiam się jak by wyszła gdyby na dno ułożyć plasterki ziemniaków
OdpowiedzUsuńWitam, myślę że było by smaczne i z ziemniakami. My lubimy tak robione, bo to co zostanie mamy smaczne kąski na drugi dzień na śniadanie.
UsuńPrzyrządziła, wyszła pyszna.Na zimno smakowała jeszcze lepiej na kanapkach z pikantnymi dodatkami.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam :)
Usuń