sobota, 6 czerwca 2015

Lody truskawkowo śmietankowe.

Przepyszne domowe lody, bez maszynki lekko kwaskowate, nie za słodkie, idealne.

Składniki:
6 średnich jajek
pół szklanki cukru drobnego
500 ml śmietanki 30 %
0.5 kg truskawek


 Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielnie ubijamy białka na sztywno, żółtka z cukrem na puszystą masę. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno (najlepiej by była chłodzona w lodówce 24 godziny ). Truskawki myjemy osuszamy i miksujemy na mus.
Śmietankę mieszamy z białkami, żółtkami, wlewamy połowę masy do foremki, u mnie duże naczynie żaroodporne. Do drugiej połowy dodajemy zmiksowane truskawki, delikatnie łączymy i wlewamy po całej powierzchni na poprzednią masę, lekko mieszamy. Wstawiamy do zamrażalki i po 6 godzinach delektujemy się pysznymi lodami.

SMACZNEGO



poniedziałek, 25 maja 2015

Tort komunijny księga.

Pierwszy tort księga w moim wykonaniu, może trochę nierówny ale myślę że pyszny.


Składniki:
biszkopt:
10 jaj
15 łyżek cukru
15 łyżek mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
krem:
1 litr śmietanki tortowej 36 %
6 płaskich łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
puszka brzoskwiń
40 dag truskawek
krem maślany:
2 białka
pół szklanki cukru zwykłego
łyżka cukru waniliowego
100 g masła
barwnik niebieski
barwnik zielony
dodatkowo:
sok z cytryny
czekolada mleczna
500 ml śmietanki 36 % 
1 łyżka żelatyny 
2 łyżki cukru pudru 

 Robimy biszkopt, lekko ubijamy białka z solą i dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka mieszamy, następnie po woli wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Dużą prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, wlewamy biszkopt, wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 * do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części.
 Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, truskawki również kroimy w kostkę. Do soku z brzoskwiń dodajemy sok z cytryny i przegotowaną wodę, możemy lekko dosłodzić, by razem było około pół litra płynu, którym nasączamy biszkopty.
Dwie łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku.
Śmietankę tortową, a mianowicie 500 ml ubijamy z 3 łyżkami cukru, wlewamy połowę letniej żelatyny, dodajemy brzoskwinie i wykładamy na pierwszą część biszkoptu. Tak samo postępujemy z pozostałą śmietanką, do której dodajemy truskawki. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy ostatnią częścią. Nadajemy tortowi kształt księgi, ja trochę ugniotłam rękoma.
Ostatnią śmietankę tortową ubijamy z cukrem pudrem dodajemy rozpuszczoną, ciepłą żelatynę i smarujemy wierzch tortu, wygładzając powierzchnię. 
Roztopioną czekoladą zrobiłam napis i kielich.
 Krem maślany.
Ubijamy w miseczce ustawionej nad parą białka ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.
Do wystudzonych białek dodajemy po trochu masło które pokroiłam w małe kwadraciki i było w temperaturze pokojowej.Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
Ja na całym etapie ubijania kremu robiłam go robotem z końcówkami do ubijania piany.
Do łyżki kremu dodałam niebieski barwnik, a do drugiej zielony. Zrobiłam róże i dekoracje na dole tortu.




Drożdżowe bułeczki z jagodami do odrywania.

Pyszne bułeczki z jagodami. Zostało mi jeszcze trochę mrożonych jagód, więc musiałam coś z nich zrobić by zwolnić miejsce na nowe.


Składniki:
20 g drożdży świeżych
100 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
100 g masła
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka jagód
kruszonka:
50 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki


 Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Ciasto kroimy na 18 lub więcej części, na każdą nakładamy łyżeczkę jagód posypanych odrobiną mąki i cukru, formujemy bułeczki i układamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem.
Na kruszonkę rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mąkę mieszamy. Bułeczki posypujemy kruszonką, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 170 stopniach.
SMACZNEGO


niedziela, 10 maja 2015

Strzępiec.

Pyszne kruche ciasto, znane i popularne. Idealne do kawki lub herbatki.


Składniki:
5 szklanek mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
0,5 kostki masła
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
słoik dżemu porzeczkowego ( 400 g )
łyżka kakao
6 białek 
1 szklanka cukru zwykłego
1 kisiel wiśniowy lub żurawinowy


Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, masła, żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalki na godzinę.
Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na dno ścieramy na tarce o grubych oczkach jedno ciasto białe, na to wykładamy dżem z czarnych porzeczek ( najlepszy jest taki robiony w domu bo jest gęsty). Na dżem ścieramy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec wsypujemy kisiel mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto.
Na wierzch ścieramy  drugie białe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ponad godzinę u mnie 75 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu możemy polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.
U mnie obyło się bez dodatkowych dekoracji i tak szybciutko znikało.



Schab z jabłkiem i cebulą z grilla.

Smaczne grillowane mięsko z dodatkiem jabłek i cebuli.


Składniki:
5 plastrów schabu bez kości
2 jabłka 
2 cebule
marynata:
2 łyżki musztardy ostrej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
sól, pieprz, papryka, ulubione zioła
łyżeczka przyprawy do grilla do posypania


 Schab kroimy w cienkie paski, w naczyniu mieszamy olej, musztardę, sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Patyczki najlepiej namoczyć w wodzie przed nakładaniem mięsa, bo ja zapomniałam i się troszkę podpaliły.
Cebulę i jabłka kroimy w grubą kostkę. Na patyczki nabijamy na przemian mięso, jabłka i cebulę posypujemy przyprawą do grilla i pieczemy.

SMACZNEGO
 

piątek, 24 kwietnia 2015

Tort kefirowy.

Dziś  zaproponuje Wam tort kefirowy. Jest słodziutki, wilgotny, masa lekko kwaskowata.


Składniki:
ciasto kefirowe:
4 jajka
1 szklanka cukru zwykłego
1 szklanka kefiru 250 ml
1 łyżeczka sody
sok z połowy cytryny
2 szklanki mąki
krem kefirowy:
kostka masła 200 g
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 szklanka kefiru 250 ml
masa maślana: 
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru zwykłego
kostka masła 200 g
barwniki


 Na ciasto ubijamy jajka z cukrem i solą, na puszystą masę. W oddzielnej misce kefir mieszamy z sodą.Mąkę przesiewamy i dosypujemy do ubitych jajek, dodajemy kefir z sodą oraz sok z cytryny mieszamy. Ciasto wlałam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy 20 cm, ale jednak musiało się długo piec bo około półtorej godziny. Proponuję ciasto podzielić na połowę i każdą oddzielnie upiec w tortownicy, a potem przekroić. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka w 170 stopniach.
Upieczone ciasto jak przestygnie kroimy na połowę.
Masa kefirowa. Ucieramy masło ( ale nie takie prosto z lodówki, lepiej wyjąć wcześniej) z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Do utartej masy dodajemy małymi porcjami kefir ( najlepiej by był gęsty), i chwilę delikatnie ucieramy uważając by nam się nie zważył.  Ciasta nie nasączałam bo i tak jest wilgotne, można posmarować go jakimś kwaśnym dżemem by lepiej podkreślić smak masy. Smarujemy krążki ciasta masą. Masa jest bardzo rzadka więc nie dociskamy zbytnio blatów, wstawiamy do lodówki na 2 godziny by zastygła. Po tym czasie dekorujemy.

Krem maślany.
Ubijamy w miseczce ustawionej nad parą białka ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.
Do wystudzonych białek dodajemy po trochu masło które pokroiłam w małe kwadraciki i było w temperaturze pokojowej.Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
Ja na całym etapie ubijania kremu robiłam go robotem z końcówkami do ubijania piany.
Krem możemy podzielić na kilka porcji i dodać do każdej inny barwnik. U mnie 2/3 masy białej rozsmarowałam na torcie, dokładnie wygładzając powierzchnię. Do łyżki masy dodałam odrobinę barwniku zielonego na listki, do drugiej łyżki masy dodałam barwnik czerwony i nakładałam go po ściance dekoru a w środek biały krem, rękawem cukierniczym robiłam róże. Cały tort chłodzimy w lodówce.
SMACZNEGO








niedziela, 19 kwietnia 2015

Smakołyk.

Pyszne ciacho, ciasteczko bez pieczenia.


Składniki:
masa kakaowa:
350 g herbatników petit beurre
150 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru 
3 czubate łyżki kakao 
100 ml likieru sheridan's (wódki, mleka lub wody)
1 łyżka cukru waniliowego
masa kokosowa:
50 g masła
1 szklanka cukru zwykłego
100 ml śmietany 18 %
150 g wiórków kokosowych


Herbatniki ucieramy w malakserze, blenderze, mielimy w maszynce lub rozcieramy tłuczkiem by powstał proszek. Ja nie miałam malaksera, blendera było mi szkoda, więc tłuczkiem ucierałyśmy z córkami na proszek, potem przesiałam przez sitko i tak przez cały czas.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, dodajemy kakao i likier lub inny alkohol lub wodę bądź mleko, ucieramy do połączenia składników, aż masa lekko zbieleje. Wsypujemy zmielone herbatniki i mieszamy krótko mikserem lub łyżką, ja ręką. Masa kokosowa, w rondelku podgrzewamy śmietanę cukier i masło, gotujemy chwilę by cukier się rozpuścił, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia wałkujemy ciemne ciasto na kształt prostokąta o bokach 40 cm na 26 cm. Na rozwałkowane wykładamy lekko przestudzoną masę kokosową, równomiernie ją rozprowadzając. Całą roladkę zwijamy ciasno pomagając sobie papierem, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygła.

SMACZNEGO