niedziela, 23 sierpnia 2015

Placuszki z dyni.

Smaczne pożywne śniadanko. A jakie zdziwione córki że z warzywa :)


Składniki:
35 dag pieczonej dyni
3 jajka
3 czubate łyżki śmietany 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru zwykłego
1 szklanka mąki pszennej
odrobina proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego


Dynię oczyściłam z nasion, wstawiłam owiniętą w folie aluminiową do piekarnika na 30 minut i piekłam w 180 stopniach.
Wystudzoną dynię obrałam ze skórki pokroiłam na drobniejsze kawałki i utarłam blenderem na gładką masę. Następnie dodałam śmietanę, żółtka, cukry oraz olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubiłam na sztywno i do nich dodałam ciasto, delikatnie mieszając. Na patelni nieprzywierającej piekłam po łyżce ciasta po około 2 minuty.
Podałam polane gorzka czekoladą.
Po prostu pycha.  


sobota, 22 sierpnia 2015

Tarta z pomidorami.

Sezon na świeże pomidorki więc proponuję prostą do wykonania a zarazem smaczną tartę.


Składniki:
ciasto kruche:
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
sól
masa:
3 jajka
150 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
3 pomidory

Siekamy zimne masło z mąką jajkiem i żółtkiem, dodajemy sól,szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremkę do tart. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut by lekko podpiec.
Ubijamy na sztywno 3 białka z odrobiną soli a żółtka ucieramy z serkiem topionym. Łączymy żółtka z pianą dodajemy szczypiorek, pieprz i zioła prowansalskie, delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód, na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry pomidory i wstawiamy do  piekarnika na 25 minut, pieczemy w 170 stopniach.



piątek, 21 sierpnia 2015

Biszkopt z renklodami i galaretką.

Proste, smaczne, leciutkie, orzeźwiające ciacho.


Składniki:
biszkopt:
3 jajka 
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mus z renklod:
pół kilograma renklod
1 szklanka wody 
1 czubata łyżka żelatyny
1 galaretka agrestowa
1 galaretka owoce leśne

Na biszkopt ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Biszkopt wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
Renklody obieramy ze skórki i pestek, podlewamy szklanką wody i gotujemy chwilkę. Do gorących owoców dodajemy żelatynę i miksujemy blenderem na gładki mus, zostawiamy by wystygły.
Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie według przepisu na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia.
Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odcinamy wierzch. Możemy zamiast biszkoptu użyć biszkopciki.
Na biszkopt nakładamy wystudzony mus z renklod, wstawiamy do lodówki by dobrze zastygł. 
Galaretki najlepiej jak są już zastygnięte, ubijamy mikserem aż zbieleją i wykładamy po kolei na mus. 
SMACZNEGO    



wtorek, 14 lipca 2015

Czekoladowe brownies.

Ciasto bardzo smaczne, wilgotne,  tak czekoladowe po prostu pycha.
Przepis na ciasto zaczerpnięty z książki "Sushi, paella, guacamole" którą otrzymałam ze  Smaker.pl


Składniki:
3 jajka
150 g cukru trzcinowego
50 g mąki pszennej
50 g cukru
115 g masła prawdziwego
225 g sera śmietankowego
115 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka olejku waniliowego

"Czekoladę stopić razem z masłem w piekarniku mikrofalowym lub w kąpieli wodnej. Wyjąć, wymieszać i wsypać cukier trzcinowy.
Jedno jako ubić w misie, do piany dodać ser,cukier i olejek waniliowy. Mieszać, aż utworzy się aksamitny krem.
Pozostałe dwa jajka ubić i pomału wlewać do kremu masłowo-czekoladowego, cały czas mieszając.Pomału wsypać również mąkę, mieszając.
Naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 czekoladowego ciasta przełożyć do formy i rozsmarować jajeczno-serowy krem. Łyżką nałożyć pozostałą 1/3 czekoladowego ciasta.
Drewnianym patyczkiem delikatnie i dobrze wymieszać warstwy czekoladowego ciasta i jajeczno-serowego kremu. Piekarnik nagrzać. Czekoladowe brownies piec w temperaturze 160 * przez około 35 minut. Po tym czasie wbić drewniany patyczek, żeby sprawdzić, czy ciasto się upiekło.
Czekoladowe brownies zostawić w formie do wystygnięcia, pokroić w kwadraty i podawać."



SMACZNEGO


sobota, 11 lipca 2015

Deser cytrynowy.

Banalnie prosty deserek o bardzo orzeźwiającym smaku.


Składniki:
250 ml śmietany tortowej 36 %
1 białko
3 czubate łyżki cukru pudru
1 średnia cytryna

Śmietankę ubijamy na bardzo sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy otartą skórkę z całej cytryny. Białko ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru, dodajemy do ubitej śmietany. Delikatnie łączymy dolewając sok z cytryny.
Gotowy krem rozkładamy do pucharków i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. 
Z tej porcji wyszło 3 pucharki.

Smacznego 



czwartek, 25 czerwca 2015

Kalafior w jajku z pomidorowym kurczakiem.

U mnie już kalafiory urosły więc na obiadek był w jajku i bułce tartej. Do niego przygotowałam pierś z kurczaka w cieście pomidorowym.


Składniki:
jeden średni kalafior
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu
3 jajka
sól, pieprz, łyżeczka kucharka
bułka tarta
olej
1 pierś z kurczaka
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
papryka słodka, kucharek, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie do smaku

Kalafiora myjemy dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru, soli i octu około 10 minut, by był miękki ale nie rozgotowany. Ostudzonego kalafiora obtaczamy w jajkach z przyprawami a następnie w bułce tartej i smażymy na oleju.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy jajko z koncentratem pomidorowym, dodajemy przyprawy oraz mąkę, do takiego ciasta wkładamy kawałki kurczaka , mieszamy dokładnie, na oleju smażymy kawałki mięsa. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z kalafiorem i ulubioną sałatką.

SMACZNEGO 



niedziela, 14 czerwca 2015

Kruchy przekładaniec z truskawkami.

Pyszne kruchutkie ciacho z masą budyniową i kwaskowatymi truskawkami.


Składniki:
mąka pszenna pół kilograma
cukier puder 5 dag
masło 5 dag
amoniak opakowanie 30 g 
żółtka 2 sztuki
jedno całe jajko
 śmietana 18% do wyrobienia ciasta
masa budyniowa:
1 budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
2,5 szklanki mleka
1 galaretka truskawkowa
masło 200 g
dodatkowo 500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa


 Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodajemy śmietanę by było elastyczne, tak około 200 g.  Podzielić na 6 części. Cienko rozwałkować każdą część i piec na dużej prostokątnej blaszce (24 cm na 37 cm ), na  jasno złoty kolor, w 180 stopniach.
Dwie szklanki mleka gotujemy a w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń, mieszamy i jak zacznie gęstnieć wsypujemy galaretkę truskawkową i ponownie mieszamy zestawiając z ognia.
 Gdy masa budyniowa stygnie rozpuszczamy drugą galaretkę w szklance wrzątku i jak lekko przestygnie wlewamy do pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
Jak nasz budyń jest już zimny dodajemy miękkie mało i ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy truskawki z zakrzepniętą galaretką i delikatnie mieszamy. Naszą masę wykładamy na upieczone blaty kruche (które bardzo się kruszą) aż do wyczerpania składników. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Najlepsze jest gdy trochę pobędzie w lodówce.

SMACZNEGO