piątek, 21 lutego 2014

Pączki ptysiowe.

Takich pączków myślę że nikomu nie muszę przedstawiać.
Fajne na tłusty czwartek.


Składniki:
1 szklanka mleka (250 ml)
pół kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
lukier


 W rondelku zagotować mleko z margaryną, cały czas mieszając.
Wsypać przesianą mąkę, ucierać drewnianą łyżką, aby nie utworzyły się grudki.Gdy ciasto ma szklisty wygląd odstawiamy by wystygło. Dodajemy do przestudzonego ciasta, jajka i proszek do pieczenia, ucieramy na gładką masę.
Papier do pieczenia tniemy na kawałki 10x10 cm, na każdym wyciskamy szprycą cukierniczą krążki o średnicy 6 cm, masę położyłam dwukrotnie, by pączki były większe.

 Pączki wraz z papierem wkładamy do gorącego tłuszczu, papier usuwamy. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy na bibule.
Lukier, ja wymieszałam sok z połowy cytryny ze szklanką cukru pudru.
Gotowe pączki zanurzamy w lukrze tą ładniejszą stroną i podajemy.


SMACZNEGO




6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie, muszę wypróbować, tylko czy 5 jaj to nie za dużo? Nie jest za rzadkie to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ciasto nie jest rzadkie, a nawet powiedziała bym że jest dosyć gęste. Polecam właśnie takie na mleku, są bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Fajne, chętnie bym zjadł takiego. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń