niedziela, 1 czerwca 2014

Rurki z kremem.

Rureczki też na specjalne życzenie córek na Dzień Dziecka :)


Składniki:
ciasto kruche:
pół kilograma mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
kostka margaryny
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
śmietana 18 % do wyrobienia ciasta
masa
budyń waniliowy na 3/4 l mleka
3/4 l mleka
3 łyżki cukru 
galaretka agrestowa
pół szklanki mleka w proszku
pół kostki margaryny
kilka kostek czekolady mlecznej do dekoracji


Zagniatamy ciasto kruche, dodajemy śmietanę jak nam się nie chce zlepić (u mnie ok 3 łyżki).Wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Podzieliłam ciasto na dwie części, każdą z osobna rozwałkowałam.
Wałkujemy na cienki placek, kroimy na paski 2 centymetrowe. Owijamy paskami foremki na rurki posmarowane tłuszczem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Upieczone delikatnie ściągamy by nie pokruszyć i nawijamy następne aż do wykończenia ciasta.
Na mleku gotujemy budyń z cukrem, pod koniec gotowania wsypujemy galaretkę agrestową i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce by wystygła.
Do chłodnego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy pod koniec wsypując mleko w proszku. 
Gotową masą napełniamy nasze rurki rękawem cukierniczym. Czekoladę rozpuszczamy na parze, wkładamy do torebki foliowej, ucinamy koniuszek i dekorujemy rurki.
SMACZNEGO


15 komentarzy:

  1. Niezwykle apetyczne rurki i przepyszny krem, nic tylko się zajadać. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. a proszę bardzo się częstować dopóki jeszcze są:)
      a muszę się przyznać że szybciutko znikają :):):)
      pozdrowionka:)

      Usuń
    2. jakoś się nie dziwię:) są rewelacynie :D mój smak z dzieciństwa, muszę sobie kupić foremki do rurek:d

      Usuń
  3. Mam takie foremki i jeszcze z nich nie zrobiła rurek :-) muszę to nadrobić bo rurki wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Ja przez pewien okres czasu musiałam bardzo głęboko schować, bo inaczej musiały by być robione codziennie:D
      Córcie wołają na nie lodziki bo czasem robię na szybko z bitą śmietaną i galaretką.
      Pozdrowionka:)

      Usuń
  4. Piękne i bardzo apetyczne te rurki :) Myślę, że nie tylko dzieci się nimi zajadają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Ja nie będę komentować ile zjadłam :)
      Pozdrowionka :)

      Usuń
  5. Czy ten budyn bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  6. 1 budyn na 3 4 litra mleka tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na 3/4 litra mleka, inaczej 750 ml.

      Usuń
  7. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń