Składniki:
ciasto kruche:
pół kilograma mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
kostka margaryny
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
śmietana 18 % do wyrobienia ciasta
masa
budyń waniliowy na 3/4 l mleka
3/4 l mleka
3 łyżki cukru
galaretka agrestowa
pół szklanki mleka w proszku
pół kostki margaryny
kilka kostek czekolady mlecznej do dekoracji
Zagniatamy ciasto kruche, dodajemy śmietanę jak nam się nie chce zlepić (u mnie ok 3 łyżki).Wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Podzieliłam ciasto na dwie części, każdą z osobna rozwałkowałam.
Wałkujemy na cienki placek, kroimy na paski 2 centymetrowe. Owijamy paskami foremki na rurki posmarowane tłuszczem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach. Upieczone delikatnie ściągamy by nie pokruszyć i nawijamy następne aż do wykończenia ciasta.
Na mleku gotujemy budyń z cukrem, pod koniec gotowania wsypujemy galaretkę agrestową i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce by wystygła.
Do chłodnego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy pod koniec wsypując mleko w proszku.
Gotową masą napełniamy nasze rurki rękawem cukierniczym. Czekoladę rozpuszczamy na parze, wkładamy do torebki foliowej, ucinamy koniuszek i dekorujemy rurki.
SMACZNEGO
Niezwykle apetyczne rurki i przepyszny krem, nic tylko się zajadać. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpozdrawiam serdecznie :)
rewelacja:d poproszę jedną:)
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo się częstować dopóki jeszcze są:)
Usuńa muszę się przyznać że szybciutko znikają :):):)
pozdrowionka:)
jakoś się nie dziwię:) są rewelacynie :D mój smak z dzieciństwa, muszę sobie kupić foremki do rurek:d
UsuńMam takie foremki i jeszcze z nich nie zrobiła rurek :-) muszę to nadrobić bo rurki wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJa przez pewien okres czasu musiałam bardzo głęboko schować, bo inaczej musiały by być robione codziennie:D
Córcie wołają na nie lodziki bo czasem robię na szybko z bitą śmietaną i galaretką.
Pozdrowionka:)
Piękne i bardzo apetyczne te rurki :) Myślę, że nie tylko dzieci się nimi zajadają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJa nie będę komentować ile zjadłam :)
Pozdrowionka :)
Czy ten budyn bez cukru?
OdpowiedzUsuńTak budyń bez cukru.
Usuń1 budyn na 3 4 litra mleka tak
OdpowiedzUsuńTak na 3/4 litra mleka, inaczej 750 ml.
UsuńPozdrawiam, i polecam :)
OdpowiedzUsuń