Składniki:
3 żółtka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
agrest
3 łyżki cukru trzcinowego
Ciasto, 3 żółtka ubijamy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dobrze mieszamy. Możemy wylać do tortownic 26 cm., lub tak jak ja do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki na tartę 27 cm. Na wierzchu układamy umyty, oczyszczony agrest, lekko dociskając, posypujemy ciasto cukrem trzcinowym lub zwykłym kryształem. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
SMACZNEGO
wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńuwielbiam agrest w wypiekach, to ciasto wygląda rewelacyjnie, a dodatek śmietanki sprawia, że musi być delikatne, świetna propozycja !
OdpowiedzUsuńEwciu bardzo fajne ciacho polecam :) bardzo śmietanowy maślany smak :)
Usuńpozdrowionka :)
Bardzo pysznie wygląda, chętnie zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńdziękuję :) szybciutko się go robi i jest smaczne :)
Usuńpozdrawiam:)